Op het prachtig gelegen voetbalveld van het Alhaurin El Grande Golf Resort werkte NEC maandagochtend haar eerste training op Spaanse bodem af. Het veld lag er erg strak bij en was beduidend beter dan de velden van het sportcomplex waar de Nijmegenaren voorheen verbleven. Dat de spelers nu rechtstreeks vanuit het hotel het veld op kunnen stappen scheelt ook, want andere jaren moest er eerst nog een hele wereldreis afgelegd worden in kleine busjes voordat de training kon beginnen.

Om 10:30 startte de training met 18 veldspelers en 2 keepers. Danny Vukovic traint vanwege privé-omstandigheden in Nijmegen. Het is de vraag of de goalie nog aansluit in Spanje of de hele week in Nijmegen blijft. Rodrigo Guth had zondag nog vertraging, maar sloot vannacht aan bij de Nijmeegse equipe en stond zodoende ook op het trainingsveld.

Guth werkte wel een individueel programma af, ook omdat hij de opstart-training van zondag aan zich voorbij had moeten laten gaan. Hij liep rondjes met de performance manager, Nout van der Velden.

Terwijl de spelers soms door de laaghangende wolken amper te zien waren, ging de selectie verder met een groot positiespel. Later werd dat uitgebreid naar een fanatiek partijspel op zowel groot als klein veld. Lasse Schöne was de neutrale man en met name Dirk Proper liet zich af en toe behoorlijk gelden. Ondertussen kwam de zon weer terug en steeg de temperatuur in de zon richting een aangename graad of 15.

Tijdens dat partijspel meldden ook Jonathan Okita en Joep van der Sluijs zich langs de rand van het veld. Zij werkten, net als Édgar Barreto, binnen in de gym aan hun herstel. Alle drie zouden ze de eerstkomende thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo op zaterdag 15 januari kunnen halen, maar dan moet wel alles meezitten. Het drietal werkt komende week een afwisselend programma buiten en binnen af en zal ook gedeeltes met de groep meedoen.

Mede door de smalle selectie heeft de technische staf ervoor gekozen om deze week alleen tegen Hamburger SV te oefenen. In eerste instantie zouden de Nijmegenaren twee oefenwedstrijden afwerken. Maar het brengt ook voordelen mee. Zo trainen jeugdspelers Nils Rossen en Guus Gertsen de hele week mee. Met name Rossen liet zijn balvaardigheid meermaals zien en de felle verdedigingsstijl van Gertsen viel ook positief op. De panna die de 18-jarige Bemmelaar bij Cas Odenthal voor de neus van trainer Rogier Meijer maakte zal hij Odenthal nog wel een paar keer aan herinneren.

Na afloop namen de aanwezige media, waaronder ForzaNEC.nl, interviews af met spelers en trainer. Rogier Meijer verscheen voor de camera van ForzaNEC en ook Ivan Marquez stond ons te woord. Hun interviews vind je (later) op onze website! Om 16:15 staat de volgende training op het programma.