Het is NEC niet gelukt om zaterdagavond te stunten tegen Ajax in Amsterdam. Na een dramatische eerste helft waarin Ajax domineerde en flink scoorde, wist NEC in het tweede bedrijf de schade te beperken en de score niet verder uit te laten lopen: 5-0. In de tweede helft hebben de Amsterdammers het niet meer voor elkaar gekregen om te scoren. NEC heeft geen moment echt in de wedstrijd gezeten en mag blij zijn dat Ajax het rustiger aan ging doen.

Ontketend Ajax

Ajax begon sterk aan de wedstrijd met al in de tweede minuut een grote kans voor Sebastien Haller op aangeven van Davy Klaassen. Hierop volgden een aantal grote kansen uit standaardsituaties voor de Amsterdammers, met onder andere een grote kans voor Klaassen uit een corner, maar hij kwam een teenlengte te kort. NEC stond onder flinke druk en het duurde dan ook niet lang voordat Ajax op voorsprong kwam. Een voorzet vanaf de rechterkant werd in de zesde minuut binnengewerkt door Haller. Het lukte NEC niet om vrijuit te voetballen en in de tiende minuut zorgde Ajax voor een nieuwe tegenslag. Noussair Mazraoui kopte uit een voorzet binnen en verdubbelde daarmee de score voor de Amsterdammers.

In de vijftiende minuut werden de zorgen alleen maar groter voor NEC. Bart van Rooij kopte een bal terug op keeper Mattijs Branderhorst, maar deed dit zonder precisie. De bal ging over de doellijn en daarmee werd het 0-3. In de twintigste minuut werd het 4-0. Een afvallende corner werd binnengeknald door Dusan Tadic en daarmee werd de opdracht onmogelijk voor NEC. In de minuten die daarop volgden kwam NEC wat meer aan voetballen toe en kreeg het zelfs wat kleine kansjes. Mikkel Duelund kopte een vrije trap van Lasse Schöne over. Rogier Meijer greep al vroeg in door Magnus Mattsson naar de kant te halen en hem te vervangen door Edgar Barreto. Hierdoor ging NEC van een 4-3-3 formatie terug naar de 5-3-2, waar het in de play-offs zo’n goede resultaten mee haalde. De 5-0 viel door een counter. NEC was aan het aanvallen en na de overname van Ajax stonden ze vliegensvlug voor de neus van Branderhorst. Tadic ronde af voor zijn tweede doelpunt van de wedstrijd.

5-3-2 bracht balans

In het begin van de tweede helft was het weer voornamelijk Ajax dat de dienst uitmaakte. Gravenberch kreeg de kans om de zesde goal van Ajax te maken, maar hij schoof de bal naast. Het was te merken dat Ajax wat gas terug nam in de tweede helft. Dit leidde ook tot wat meer ruimte voor NEC, maar tot grote kansen kwam het niet. NEC ging te slordig om met de mogelijkheden die er lagen.

Door de uitzichtloze situatie waar NEC zich in bevond en het feit dat Ajax niet te veel energie meer in de wedstrijd stak, was het eerste gedeelte van de tweede helft een stuk minder interessant om naar te kijken. Er gebeurde erg weinig op het veld en er waren nagenoeg geen kansen voor beide ploegen. Ajax hield de bal in de ploeg en als NEC dan een keer overnam, ging dit gepaard met een hoop slordigheden. In de 76ste minuut was er weer een kans voor Ajax, maar de kopbal van Mazraoui ging over. Na 80 minuten spelen zat de terugkeer van Schöne in de Arena erop. De Deen, die deze wedstrijd vast anders had voorgesteld, werd vervangen door Javier Vet. In het restant van de wedstrijd gebeurde er niet veel en dus was de stand in de rust ook de eindstand.

De wisseling van systeem na de 4-0 heeft er mede voor gezorgd dat NEC niet tegen een monsterscore is aangelopen. Met name Barreto haalde veel weg achterin en stond zeer sterk te verdedigen. Het vizier zal op PEC Zwolle moeten om te proberen daar de eerste punten van het seizoen te halen. Die wedstrijd staat aanstaande vrijdag op het programma en begint om 20:00 in het Goffertstadion!

Scoreverloop:
6′ Haller 1-0
10′ Mazraoui 2-0
15′ Van Rooij (eigen doelpunt) 3-0
20′ Tadic 4-0
40′ Tadic 5-0

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Marquez, Odenthal, El Karouani; Proper, Duelund, Schöne (80′ Vet); Okita (80′ Bronkhorst), Bruijn (66′ Akman), Mattsson (25′ Barreto)

Opstelling Ajax: Stekelenburg; Mazraoui, Timber, Martinez (58′ Rensch), Blind; Alvarez (77′ Jensen), Klaassen, Gravenberch; Berghuis, Haller, Tadic (58′ Neres)

Foto: Orange Pictures