NEC heeft vrijdagavond niet weten te winnen op bezoek bij Sparta Rotterdam. Op het kasteel kwamen beide ploegen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Ondanks dat NEC nog wel op voorsprong kwam, wist het de overwinning niet mee te nemen naar Nijmegen. Na het gelijkspel tegen Willem II van afgelopen zondag is dit tweede gelijkspel op rij voor NEC.

NEC komt op voorsprong

NEC begon de wedstrijd onder felle druk van de Rotterdammers. Toch kon Sparta niet echt dreigend worden, op een paar schoten van buiten de zestien meter na. Na tien minuten ging Jordy Bruijn naar de grond. Hij was al een twijfelgeval voorafgaand aan de wedstrijd en Magnus Mattsson ging al warmlopen, maar Bruijn kon de wedstrijd voortzetten. Het eerste gevaar van de kant van NEC kwam na negentien minuten. Jonathan Okita kreeg de bal met een gelukje mee, na de pass van Jordy Bruijn, maar zijn schot ging over de goal van Sparta-doelman Maduka Okoye. Na 29 minuten kwam NEC uit het niets op voorsprong. Na een goed een-tweetje tussen Okita en Bruijn, kon Okita de bal in de lange hoek schuiven, waardoor NEC de voorsprong kon pakken.

NEC na de goal de gevaarlijkste, maar krijgen wel een goal tegen

Na het doelpunt kreeg NEC meer de bal en kwamen er ook meer kansen. Een schot van Mikkel Duelund van buiten de zestien, werd niet klem gepakt door Okoye, Ali Akman ging voor de rebound, maar stond buitenspel. Het volgende gevaar kwam ook weer van de Turkse spits. Na een goede steekbal van Bruijn, kreeg Akman de kans, maar hij krulde de in de handen van Okoye. De eerste helft leek als een nachtkaars uit te gaan, totdat Sparta middenvelder Mohammed Osman uit het niets op de lat schoot, die Mattijs Branderhorst goed pareerde. Uit de ingooi die daarop volgde kwam Sparta op 1-1. Een schot van Sparta werd niet goed weggewerkt door Branderhorst en bij de tweede paal kon Sven Mijnans de 1-1 binnentikken. Dit was meteen het laatste wapenfeit in de eerste helft.

Een tweede helft met weinig kansen, maar wel spannend

De tweede helft begon vanuit beide kanten fel met een hoog tempo. Tot grote kansen kwamen beide ploegen echter niet. NEC kwam er een paar keer gevaarlijk uit maar tot grote kansen kwamen de Nijmegenaren niet. Na een uur voetballen zat de wedstrijd voor Jordy Bruin erop, de Amsterdammer, die een twijfelgeval was, werd vervangen door de Deen Magnus Mattsson, die dus weer een kans kreeg van Rogier Meijer. De linksbuiten liet zich veel zien gedurende zijn invalbeurt met een aantal goede acties en loopbewegingen. Toch was het eerste schot wat NEC sinds een periode zonder al te veel grote kansen afvuurde voor de ander ingevallen buitenspeler, Elayis Tavsan, maar zijn schot was makkelijk te pakken voor Okoye. Verder creëerde beide ploegen erg weinig. NEC probeerde in de laatste vijf minuten nog wat te forceren, maar tot grote kansen kwamen de Nijmegenaren opnieuw niet.

Wedstrijdverloop:

29′ 0-1, Jonathan Okita
36′ Geel, Ali Akman
45′ 1-1, Sven Mijnans
62′ Geel, Adil Auassar
73′ Geel, Bart Vriends
79″ Geel, Edgar Barreto
85′ Geel, Lasse Schöne

Opstelling Sparta Rotterdam: Maduka Okoye; Dirk Abels (79′ Kenzo Goudmijn), Bart Vriends, Michaël Heylen, Mica Pinto; Mohammed Osman (79′ Laurent Jans), Adil Auassar, Bryan Smeets (46′ Emanuel Emegha); Sven Mijnans (72′ Giannis Masouras), Lennart Thy, Vito van Crooij (72′ Mario Engels)

Opstelling NEC: Mattijs Branderhorst; Bart van Rooij, Ivan Márquez, Cas Odenthal, Souffian El Karouani; Lasse Schöne, Dirk Proper, Mikkel Duelund (76′ Edgar Barreto); Jonathan Okita, Ali Akman (70′ Elayis Tavsan), Jordy Bruijn (60′ Magnus Mattsson)

Foto: Orange Pictures