In de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker nemen Almere City en NEC het vanavond tegen elkaar op in het Yanmar stadion. De Almeerders staan op een knappe vijfde plaats in de Keuken Kampioen Divisie en spelen onder oud NEC-trainer Alex Pastoor goed verzorgd voetbal.

Toch zullen de Nijmegenaren met vertrouwen afreizen naar Flevoland. Over het algemeen heeft NEC erg fijne herinneringen aan bezoeken in het Yanmar stadion. In het seizoen 2014/2015 won NEC in Almere de periodetitel door er met 1-2 te winnen. De goals werden gemaakt door Alireza Jahanbakhsh (met de hak) en Sjoerd Ars. Maar de wedstrijd van twee seizoenen terug tijdens de play-offs zal menig NEC-supporter zich nog beter zijn bijgebleven. In een nagenoeg leeg stadion in Almere begon NEC haar weg opzoek naar promotie richting de Eredivisie. Door doelpunten van Jordy Bruijn, Javier Vet en twee goals van Jonathan Okita won de ploeg van Rogier Meijer met 0-4 in Almere. Daarmee werd het startsein gegeven voor een memorabele play-offs voor NEC.

Almere City

De ploeg van Alex Pastoor is bezig aan een sterk seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. Na een slecht begin in de competitie staat de ploeg met vijf overwinningen uit de laatste zeven wedstrijden inmiddels op de vijfde plaats en daarmee doet Almere wederom mee voor een plek in de play-offs. De Almeerders gingen afgelopen vrijdag wel met 3-2 onderuit bij nummer twee PEC Zwolle door twee keer een voorsprong weg te geven. In de tweede helft kwam Almere met tien te staan na een rode kaart van middenvelder Jorrit Smeets.

Pastoor speelt met Almere in een 4-2-3-1 opstelling met twee controlerende middenvelders, twee snelle vaardige buitenspelers en een spits die wordt ondersteund door een diepe middenvelder. Uitblinker bij Almere City dit seizoen is spits Jeredy Hilterman. Hij was in negentien wedstrijden goed voor elf goals en drie assists. Achter hem spelen Ilias Alhaft, een technisch vaardige, linksvoetige rechtsbuiten die graag naar binnenkomt. Aan de linkerkant zou Anthony Limbombe vanavond weer zijn opwachting kunnen maken in de basis. Van hem kennen we natuurlijk zijn kwaliteiten. Pastoor zal het wel moeten doen zonder een aantal andere basiskrachten. Aanvoerder Danny Post heeft last van een kuitblessure, Jorrit Smeets is geschorst en oud NEC’er Lance Duijvestijn staat al langere tijd langs de kant met een voetblessure.

Mooie momenten in Nijmegen

In aanloop naar deze bekerclash sprak Omroep Flevoland nog kort met de twee oude bekenden van NEC, die nu in dienst zijn bij Almere City. Limbombe spreekt over zijn mooie periode in Nijmegen: “Ik ben daar kampioen geworden. We hebben records verbroken en daarna hele mooie prestaties neergezet in de Eredivisie. Ik heb daar twee hele fijne jaren gehad en heb mooie herinneringen aan die tijd.” Ook Alex Pastoor denkt terug aan de mooie momenten die hij in Nijmegen heeft gekend, ondanks zijn ontslag in het seizoen 2013/2014: “Als ik terugdenk aan NEC denk ik alleen maar aan de leuke dingen terug. En die zijn er, godzijdank, voldoende geweest.”

Almere City en NEC trappen vanavond om 20:00 af in het Yanmar stadion.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures