Zondagmiddag om 12:15 uur gaat NEC in het GelreDome de confrontatie aan met aartsrivaal Vitesse. In het seizoen 2011/2012 ontpopte de Gelderse burenruzie zich tot een waar Nijmeegs voetbalfestijn, toen een treffer van Leroy George genoeg was voor een historische overwinning. Dit was ook de laatste overwinning die NEC boekte in het hol van de leeuw. Een herhaling van dit kunststukje is zondag niet uit te sluiten. NEC is al drie wedstrijden ongeslagen en presteert uitstekend op vreemde bodem, bovendien is Vitesse niet in goeden doen.

Laatste overwinning in Arnhem

Het was de 75e minuut. Een corner voor NEC. De sfeer werd grimmig in het doelgebied van Vitesse, veroorzaakt door een opstootje tussen Kevin Conboy en Piet Velthuizen. Een uitstekende hoekschop van Lasse Schöne kwam terecht op het hoofd van Rens van Eijden, die zijn kopbal gekeerd zag worden door Velthuizen. Uit de rebound een enorme kans voor Conboy, maar de rug van Frank van der Struijk voorkwam een doelpunt. En daar kwam uit het niets de verlosser aanstormen: Leroy George. Eindelijk weer een overwinning in het hol van de leeuw.  

Kan NEC opnieuw stunten in het Gelredome? De Nijmegenaren zullen zich willen revancheren van de omstreden derby in oktober die met 0-1 verloren werd. Het zal niet eenvoudig worden omdat het alweer 10 jaar geleden was dat de rood-groen-zwarten voor laatst wonnen in het GelreDome. Vitesse kent geen beste reeks en heeft in het nieuwe kalenderjaar pas één punt bij kunnen schrijven. De Nijmegenaren zijn momenteel drie duels ongeslagen, al biedt het spel weinig houvast.  

Terug naar de derby. NEC had de rivaal uit Arnhem op een beter moment kunnen treffen. Vitesse is bezig met een vrije val. Voor de winterstop stond de ploeg uit Arnhem vierder, inmiddels zijn ze terug te vinden op plek zes. Met 4 nederlagen en één gelijkspel in 2022 zijn de Arnhemmers niet erg op dreef. De formatie van Meijer kent een uitstekend seizoen, maar in de laatste wedstrijd kwam NEC met karakter op gelijke hoogte tegen RKC Waalwijk. Dat gebeurde bijna met een fitte selectie, alleen vaste basiskracht Jordy Bruijn zat in de ziekenboeg net als kersverse spits Wilfried Bony.

Meijer wilde eerder nog niet prijsgeven of de spits in de wedstrijdselectie tegen zijn oude ploeg terug is. Routinier Lasse Schöne zal de confrontatie tussen de Arnhemmers moeten missen, hij ontving tegen RKC zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Bij Vitesse zullen Adrian Grbic en Maximilian Wittek ontbreken vanwege een schorsing. Riechedly Bazoer moest het chaotische duel tegen Utrecht nog aan zich voorbij latengaan, omdat hij ‘niet lekker’ was. De club liet Bazoer naar het ziekenhuis gaan voor fysiek onderzoek.

Geschiedenis

Komende zondag wordt het de 64e keer dat NEC en Vitesse tegenover elkaar staan. De resultaten uit het verleden tonen aan dat de clubs behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn. NEC zegevierde in totaal negentien keer, terwijl Vitesse dat tweeëntwintig keer deed.  De overige zestien edities eindigden in een gelijkspel.  Bij een overwinning in het Gelredome kan NEC op drie punten achterstand komen van Vitesse.   

Foto: Rob Koppers