NEC heeft zich in misschien de belangrijkste thuiswedstrijd van het seizoen, verzekerd van de finale van de play-offs om promotie/degradatie. Donderdagavond won het in eigen huis met 3-0 van Roda JC. De gasten uit Limburg konden de gehele wedstrijd niks goeds doen waar NEC optimaal van kon profiteren. Bart van Rooij, Rens van Eijden en Jonathan Okita waren de doelpuntenmakers aan Nijmeegse zijde.

Beide elftallen begonnen met dezelfde elf namen ten opzichte van de wedstrijden van afgelopen zaterdag. NEC schakelde overtuigend Almere City FC uit, Roda JC toonde veerkracht door in korte tijd een 2-1 achterstand om te buigen naar een 2-3 winst op bezoek bij De Graafschap. Dat betekende dat aan de zijde van NEC Dirk Proper en Elayis Tavsan niet aanwezig waren. Roda JC begon ook met dezelfde elf namen, in tegenstelling tot eerdere berichten van onder andere Roda JC-trainer Jurgen Streppel.

Fans weer aanwezig
Het moest allemaal in een steltreinvaart georganiseerd worden, maar NEC mocht donderdagavond weer 1500 fans verwelkomen. Er was een ware run op de beschikbare kaarten, die logischerwijs snel uitverkocht waren. Hier stond tegenover dat iedere fan zich moest laten testen op het coronavirus en een negatieve uitslag kon overleggen om toegang te krijgen. De fans hadden er voorafgaand de wedstrijd in elk geval heel veel zin, want de aanwezige supporters deden alsof ze nooit waren weggeweest!

Eerste helft
Jordy Bruijn was degene die de aftrap verrichtte in de laatste thuiswedstrijd van NEC dit seizoen. Het duurde nog geen zes minuten opf de Goffert ontplofte al. Diezelfde Jordy Bruijn bracht met een splijtende pass back Van Rooij in stelling die met een verwoestende knal keeper Hoekstra kansloos liet en NEC op 1-0 zette.
NEC was op zoek naar meer en zette Roda JC op sommige momenten helemaal vast. Dit resulteerde onder meer in een bal op de lat na een inzet van Janga en een dreigende situatie van Vet. De Kerkraders brachten het niet verder dan enkele hoekschoppen die niks opleverde.
Vlak voor rust was er dan eindelijk die verdiende en misschien wel bevrijdende treffer waar NEC recht op had. Nadat keeper Hoekstra uit een vrije trap van Bruijn de bal niet kon weg werken, gaf aanvoerder Van Eijden het beslissende tikje en zette de 2-0 op het scorebord.

Tweede helft
Ondanks wat aandringen van Roda JC aan het begin van de tweede helft, kon het net zoals in de eerste helft weinig potten breken en maakte veel fouten. Na een kwartier voetballen wist NEC er eindelijk gebruik van te maken; Jonathan Okita omspeelt na een lange bal keeper Hoekstra en was, net als zaterdagavond, weer trefzeker en gooide de wedstrijd in het slot: 3-0.

Die derde goal was de genadeslag voor Roda JC. Ondanks drie wisselingen aan de zijde van ‘de Koempels’, speelde het in het resterende halfuur niks meer klaar. Het bleef wel voetballen, maar tot grote of uitgespeelde kansen kwam het niet. NEC vond het na de 3-0 ook wel welletjes en trainer Meijer gunde Ondaan, Beekman en De Wolf ook nog wat minuten. Beekman was in de slotfase nog dicht bij de vierde goal maar zag zijn inzet via de lat het veld weer inschieten.
Na vier minuten aan blessuretijd hield scheidsrechter Manschot het ook voor gezien en kan NEC zich gaan opmaken voor de grote finale, aanstaande zondag om 6 uur. Wie de tegenstander word, is op het moment van schrijven nog niet duidelijk. Later op de avond maken FC Emmen en NAC Breda uit wie de andere finalist word. Wel is duidelijk dat het voor NEC een uitwedstrijd word.

Wedstrijdverloop
‘6 – doelpunt Bart van Rooij (1-0)
’30 – gele kaart Kees Luijckx (Roda JC)
’45 – doelpunt Rens van Eijden (2-0)
’60 – doelpunt Jonathan Okita (3-0)
’90 – gele kaart Fabian Serrarens (Rods JC)

Opstelling NEC Nijmegen
M. Branderhorst; B. Van Rooij, R. Van Eijden (a), C. Odenthal, T. Lartey Sanniez, S. El Karouani; E. Barreto, (’84, M. De Wolf) J, Vet, J. Bruijn; J. Okita (’81, T. Beekman), R. Janga (’67, T. Ondaan)

Opstelling Roda JC
J. Hoekstra, R. Jensen (’67, N. Vossebelt), K. Luijckx (a) (’30, S. Marzo), A. Absalem, R. Klaassen, T. Goppel, D. Vente, P. Pflücke (’67, F. Serrarens), D. Bakker, E. Falkenburg, B. Bouchouari (’67, A. Messaoud)

Foto’s: Rob Koppers