NEC heeft maandag met kunst en vliegwerk gewonnen van MVV Maastricht: 2-1. De Nijmegenaren speelden zeker niet de beste wedstrijd van het seizoen, maar schreven wel drie punten bij en profiteerden zo van het eerdere puntenverlies van De Graafschap en NAC Breda.

NEC begon met dezelfde elf aan de wedstrijd als een week eerder tegen Jong AZ. Toen ging het goed met een 0-3 zege tot gevolg, maar tegen MVV verliep het heel stroef. De Nijmegenaren maakten het zichzelf niet makkelijk. Dat begon al in de beginfase bij Syb van Ottele, die de bal twee keer slordig inleverde. Vervolgens deed keeper Norbert Alblas dat ook. Hij had geluk dat Joeri Schroijen de bal te kort passte op een ploeggenoot. Pas daarna kreeg NEC het eerste kansje. Terell Ondaan nam een pass van Rens van Eijden aan en gaf af op Rangelo Janga, wiens schot werd geblokt.

Alblas ging kort daarna weer in de fout met een pass op Jordy Bruijn, die de bal kwijtraakte en MVV daardoor in staat stelde om een kans te creëren. Dat deden de Limburgers niet. De bezoekers verspeelden de bal meteen en Van Ottele werkte de bal weg. NEC kreeg daarna pas de eerste kans via Bruijn, die net over schoot. Met een gelukje kwam de thuisploeg alsnog op voorsprong. Souffian El Karouani ging heel makkelijk liggen na contact met Thibaut van Acker en scheidsrechter Edwin van de Graaf wees naar de stip. Bruijn schoot raak: 1-0. Die stand bleef echter niet lang op het scorebord staan. Van Ottele ging namelijk in de fout na een dieptepass van MVV. De verdediger miste de bal, MVV-aanvaller Arne Naudts pikte op en rondde af. De grootste kans tot de rust was daarna nog voor de gasten via Schroijen, maar Alblas lag in de weg.

Wissel
Meijer greep in de rust in en bracht Kevin Bukusu in het veld voor Van Ottele, die in de eerste helft in de fout ging voorafgaand aan de 1-1 van MVV. Het zorgde niet voor meer rust bij NEC, want in de beginfase van de tweede helft waren de Nijmegenaren opnieuw slordig. Zo leverde Ayman Sellouf de bal in bij Schroijen en schoot de linksbuiten van MVV over het doel van Alblas. De Limburgers bleven gevaar stichten en Meijer bracht Jonathan Okita vervolgens in de ploeg voor de onzichtbare Ondaan. Daarna kreeg NEC kansen, onder meer via Tavsan uit een voorzet van El Karouani. Later kwam Sellouf er op snelheid uit en had Okita de bal voor het intikken, maar de pass van Sellouf was werkelijk belabberd.

De tijd tikte weg en het leek er even niet meer op dat er nog gescoord ging worden in Nijmegen, want beide ploegen creëerden niet veel grote kansen. NEC probeerde het vooral vanaf de linkerkant via El Karouani en Sellouf, maar had hier weinig succes mee. Uiteindelijk waren het de invallers die NEC aan een voorsprong hielpen. Okita had de bal aan de linkerkant en gaf voor. MVV kopte weg, maar Joep van der Sluijs stond helemaal vrij en nam aan. Met een hard, laag schot zorgde hij voor de 2-1 van NEC en zo wonnen de Nijmegenaren alsnog.

NEC komt komende zondag weer in actie. Dan wacht de ploeg van Meijer een bezoek aan FC Den Bosch. De wedstrijd begint om 12.15 uur.

Scoreverloop:
18′ 1-0: Bruijn (penalty)
22′ 1-1: Naudts
80′ 2-1: Van der Sluijs

Opstelling NEC: Alblas; Van Rooij, Van Eijden, Van Ottele (46′ Bukusu), El Karouani; Tavsan (83′ Barreto), Vet, Bruijn (83′ Proper), Sellouf (70′ Van der Sluijs); Ondaan (60′ Okita), Janga.

Opstelling MVV: Havekotte; Zeegers, Mares, Waem, Last; Salasiwa (82′ Stavitski), Van Acker, Déom (88′ Van Bommel); Zamouri (88′ Kostons), Naudts, Schroijen.

Foto: Rob Koppers