NEC heeft verzuimd zichzelf de eerste overwinning van het seizoen te schenken. De Nijmeegse equipe van trainer Peter Hyballa kwam voor de rust op een 0-1 voorsprong, maar gaf het na de thee onnodig weg waardoor Go Ahead Eagles zelfs op 2-1 kwam. In een perfect uitgespeelde counter zorgde Kévin Mayi voor zijn tweede van de middag en de uiteindelijk eindstand: 2-2.

Fris
Onder toeziend oog van ruim 300 meegereisde NEC-supporters kwam NEC in de beginfase van het duel goed weg nadat Leon de Kogel vanuit een lastige hoek de bal in het zijnet schoot. Aan de andere kant kwamen de Nijmegenaren bijna op een 0-1 voorsprong, maar een schot van Quincy Owusu-Abeyie werd van richting veranderd en belandde maar net aan de verkeerde kant van de paal. De corner die daaruit volgde werd maar rakelings over gekopt door Dario Dumic. Nog geen luttele minuten later was het opnieuw NEC dat aasde op de voorsprong, maar een een-op-een situatie tussen Mayi en doelman Zwarthoed leverde geen doelpunt op.

Een kleine tien minuten voor de rust kwam NEC verdiend op voorsprong. De Nijmegenaren speelden soepel, fris en variërend met enkele mooie aanvallen. Zo werd een prima steekbal van Ofusu koeltjes benut door Kevin Mayi. De Franse centrumspits is hierdoor van de hatelijke nul af en zette NEC bovendien op een belangrijk moment op voorsprong. Na de openingsgoal had NEC, net als het gehele eerste bedrijf, het merendeel van de bal, maar verzuimde het om weg te lopen bij de Deventer ploeg.

Deksel op de neus
Na de onderbreking kwamen de gastheren wat feller en fanatieker uit de startblokken. Met aanvoerder en routinier Sander Duits in de aanval zette de Overijsselse ploeg NEC meer vast op eigen helft. Dit leverde dat ook enkele mogelijkheden op. Een daarvan werd benut door diezelfde Duits. Een ogenschijnlijk makkelijk schot kon niet worden gekeerd door doelman Delle. De Fransman ging op z’n zachtst gezegd niet geheel vrijuit en liet ‘Kowet’ daardoor langszij komen. Na de gelijkmaker waren de Nijmegenaren volledig de kluts en organisatie kwijt.

Waar men zichzelf voor rust meerdere malen had moeten belonen, kreeg het nu letterlijk de deksel op de neus. Want nog geen acht minuten na de gelijkmaker zetten Ojamaa met een bekeken schot de Deventer ploeg op voorsprong. De Adelaarshorst trilde op haar op haar grondvesten, maar moest uiteindelijk toch toezien hoe NEC langszij kwam. Een prima onderschepping van rots in de branding Dario Dumic met daarna een prima vervolg, zette spits Mayi weer een-op-een met doelman Zwarthoed. Nu faalde NEC en de Fransman niet; 2-2. Met nog ruim twintig minuten te spelen hadden beide ploegen de mogelijkheden op de volle winst, maar lieten dat, op wonderbaarlijke wijze soms, na.

Met de puntenverdeling schiet vooral NEC weinig op. Nadat het vorige week het openingsduel van de Eredivisie en het seizoen ook al gelijkspeelde, staan de mannen van trainer Hyballa met slechts twee schamele puntjes in de middenmoot. Volgende week zaterdag komt sc Heerenveen op bezoek in Nijmegen. Dat duel vangt om 20.45 uur aan.

Scoreverloop:

’34 0-1  Mayi (NEC)

’49 1-1  Duits (GAE)

’58 2-1 Ojamaa (GAE)
’66 2-2 Mayi (NEC)

Opstelling Go Ahead Eagles: Zwarthoed; Lambooij (Groenbast/79), Fisher, Teijsse; Van de Meer, Suk, Brands, Duits (Nieveld/70); Ojamaa, De Kogel (Daemen/84), Wolters

Opstelling NEC: Delle; Heinloth, Dumic, Golla, Dyrestam; Bikel, Breinburg, Von Haacke; Owusu-Abeyie (Sleegers/63), Mayi (Rayhi/89), Ofusu (Lundholm/72)

Gele kaarten: Fischer, Wolters, van de Meer, Daemen (GAE) Bikel (NEC)

Toeschouwers: 9.123