Even leek er een stunt in te zitten, toen Christian Santos na een half uur vanaf de penaltystip de 1-1 maakte tegen PSV. NEC speelde verzorgd en was vaak zelfs beter dan de Eindhovenaren. Maar de afwerking, dat ene gelukje, dat miste de ploeg van Ernest Faber. PSV was wat dat betreft effectiever. Luuk de Jong en Jürgen Locadia scoorden: 2-1. 

De basis is aanwezig bij NEC. Verzorgd spel, strijden voor de bal, blijven zoeken naar de vrije man en niet bang zijn voor ‘het grote PSV’. Precies zoals trainer Ernest Faber voorafgaand had gezegd. ‘Niet te schijterig spelen’, dat was de opdracht. En dat deden de Nijmegenaren. Van achteruit werd opgebouwd, om uiteindelijk uit te komen bij vleugelspelers Navarone Foor en Anthony Limbombe.

PSV effectief
NEC speelde prima. Maar met alleen verzorgd voetbal alleen red je het niet. Wat dat betreft pakte PSV het slim aan. Ze vermaakten hun publiek niet, maar scoorden op twee goede momenten. Hannes Halldórsson werkte zeven minuten voor rust een voorzet onvoldoende weg en ook verdedigers Wojciech Golla en Lucas Woudenberg hielpen niet. Luuk de Jong profiteerde: 1-0.

In de tweede helft was het verhaal hetzelfde. Goed spel van NEC, maar een treffer aan de andere kant. Een klein kwartier na de benutte strafschop van Santos kopte Locadia een corner van Maxime Lestienne tegen de touwen: 2-1. Zonde, want NEC toonde aan te durven voetballen in Eindhoven. En dat is wel eens anders geweest.

Rode Ritzmaier

Marcel Ritzmaier probeerde zich op bezoek bij zijn oude club duidelijk te bewijzen. De middenvelder oogde gretig en strooide met goede passes. Soms was de Oostenrijker iets te gretig, want net toen PSV rond de twintigste minuut counterde, trapte hij De Jong vol zijn de enkel. Hij ontsnapte aan rood, want scheidsrechter Makkelie gaf geel.

De strafschop voor NEC was overigens terecht. Toen Limbombe na ruim een uur een actie maakte om langs Santiago Arias te gaan, haalde de Colombiaan de vleugelaanvaller neer. De bal ging op de stip en Santos stuurde Jeroen Zoet de verkeerde hoek in: 1-1. Na de gelijkmaker was er echter nog wel een half uur te gaan. NEC bleef goed voetballen, maar het gevaar ontbrak.

Scoren
Er is dus nog werk aan de winkel bij NEC. Vijf goals en tien punten is knap, maar wel een karig aantal treffers. Ook tegen PSV werd er slechts drie keer op doel geschoten, tegen zeven keer naast. Aanstaande zaterdag kunnen de elf van Faber een nieuwe poging wagen tegen ADO Den Haag. Die wedstrijd begint om 18:30 uur in de Goffert.

Scoreverloop

38’ 1-0: De Jong.
63’ 1-1: Santos (str.)
76’ 2-1: Locadia.

Opstelling NEC: Halldórsson; Kane, Van Eijden, Golla (80’ Rayhi), Woudenberg; Bikel, Ritzmaier, Breinburg; Foor (88’ Roman), Santos, Limbombe.

Opstelling PSV: Zoet; Arias, Bruma, Moreno, Poulsen; Hendrix (82’ Vloet), Schaars (72’ Pereiro), Pröpper; Narsingh, De Jong (46’ Lestienne), Locadia.