NEC heeft zich in de uitwedstrijd tegen FC Oss geblameerd: 3-0. De ploeg van Pepijn Lijnders verzuimde daardoor de koppositie over te pakken van Fortuna Sittard.

 

Het strijdplan was duidelijk. Fanatiek druk zetten, snel scoren en als koploper de bus naar huis weer in. Zo snel als de bijna driehonderd (!) Nijmeegse supporters vol vertrouwen begonnen te zingen, zo snel werden zij ook weer stil. Het geklungel begon al na vier minuten bij Golla, die de bal strak in de voeten van een Ossenaar speelde. Delle leek de lage voorzet in de eerste instantie te toucheren, maar via het been van Frank Sturing rolde de bal knullig in de onderhoek; 1-0.

 

De vroege achterstand had zichtbaar impact. NEC probeerde zich te herpakken via een 1-op-1 actie van Achahbar, maar hij kon de bal niet goed controleren en de kans was verkeken. NEC miste de creativiteit die we dit seizoen van ze gewend zijn, maar kwam via rots in de branding Kadioglu wel tot mogelijkheden. Toch was het de thuisploeg dat de nieuwe klap uitdeelde via Istvan Bakx: 2-0. Trainer Pepijn Lijnders zag zijn spelers de controle steeds verder kwijt raken. Kevin Jansen had de aansluitingstreffer kort voor rust nog op de schoen, maar faalde oog in oog met doelman Xavier Mous.

 

Tweede helft

Er moest duidelijk wat gebeuren. Ted van de Pavert kwam in de ploeg voor Calvin Verdonk, maar het veldspel bleef bij vlagen matig tot amateuristisch. De acties van Kadioglu zorgden in de eerste helft voor veel gevaar, maar mislukte na rust steeds vaker. Het vertrouwen ebde per minuut verder weg, wat resulteerde in de derde tegengoal. Het schot van Thijs van Pol werd via het been van Sturing, die een ongelukkige wedstrijd speelde, aangeraakt waardoor Delle kansloos was.

 

De wedstrijd was zo goed als doodgebloed, totdat de stoppen zonder aanleiding doorsloegen bij invaller Grotenberg. Hij schoffelde een andere invaller, Guus Joppen, onbesuisd onderuit en mocht na tien speelminuten met rood vertrekken. Een totale off-day voor NEC, dat in de slotfase niet eens meer tot scoren kwam. Het uitstekende spel dat vrijdag tegen Go Ahead Eagles werd vertoond, was in geen velden of wegen meer te bekennen op het kunstgras in Oss. NEC blijft daardoor tweede in de Jupiler League, terwijl de verhouding in wedstrijden weer gelijk is.

 

Wedstrijdverloop:

‘4 1-0 Sturing (eigen goal)

’29 2-0 Bakx

’73 3-0 Sturing (eigen goal)

 

Opstelling NEC: Delle; Verdonk (’46 Van de Pavert), Golla, Sturing, Heinloth (’78 Joppen); Breinburg, Jansen, Kadioglu; Schuurman (’59 Braken), Achahbar, Langil.

 

Opstelling FC Oss: Mous; Van der Sluys, Stuy van den Herik, Pique, Fleuren, Janssen; Kaak, Bakx (’90 Klomp), Van der Venne; Kamaci, Van Pol (’74 Grotenberg).

 

Foto: Orange Pictures