In een dramatische wedstrijd kroonde NEC zich zaterdagavond, in ieder geval voor even, tot de beste van Gelderland. De Graafschap werd in de Goffert verslagen waardoor NEC op 36 punten komt, drie meer dan de Gelderse buurman. Leroy George bracht al na twee minuten de eindstand op het bord.
Het duel begon spectaculair in Nijmegen. Al na twee minuten legde Lasse Schöne de bal panklaar op het hoofd van Leroy George die geheel vrijstaand de 1-0 kon binnenkoppen. George begon, ondanks de afwezigheid van Björn Vleminckx, ‘gewoon’ op de rechterflank, waar coach Wiljan Vloet de geboren Surinamer eerder nog in de spits posteerde bij afwezigheid van de Belg.

Nu was het echter Rick ten Voorde die als aanvalsleider het veld op kwam, een keuze die de eerste helft heel behoorlijk uitpakte. De 19-jarige spits was bij het doelpunt betrokken met een subtiel balletje op Schöne die daarna George vond. Nog geen tien minuten na de snelle goal was Ten Voorde zelf dicht bij de 2-0 maar zijn wippertje belandde bovenop de lat. En daarmee was het goede voetbal van Nijmeegse zijde wel gespeeld. In het restant van de eerste helft was De Graafschap nog het dichtst bij een doelpunt toen Yuri Rose de bal over joeg.
In de tweede helft werd het voor de ruim 12.000 toeschouwers een vervelende zit. De Graafschap kwam noodgedwongen wat meer uit zijn schulp maar NEC maakte maar heel beperkt gebruik van de ruimtes die vielen. Combinaties tussen middenvelders Davids, Schöne en Sibum liepen naarmate de wedstrijd vorderde steeds vroeger stuk. Ten Voorde kon zijn redelijke niveau uit de eerste helft niet vasthouden en verloor veel ballen. Alleen Leroy George onderscheidde zich met een aantal leuke acties waarvan de beste eindigde in een schot dat voorlangs ging. Met een puike beweging stuurde hij Graafschap-back Purrel Fränkel het bos in maar vervolgens miste het schot de juiste richting.

In de slotfase waren de bezoekers zelfs nog dicht bij de gelijkmaker maar keeper Jasper Cillessen stond, zoals zo vaak dit seizoen, zijn mannetje. De jonge Groesbeker frustreerde spitsen Hugo Bargas en Rydell Poepon door tweemaal prima in te grijpen bij goede kansen voor de aanvallers.
En zo bracht NEC eindelijk weer eens een voorsprong tot een goed einde van een thuiswedstrijd. Dat het zaterdagavond gepaard ging met een schrikbarend niveau moet maar even vergeten worden. “De laatste weken spelen we een aantal wedstrijden prima maar dan speel je gelijk of verlies je”, zei aanvoerder Ramon Zomer na de wedstrijd. “Nu win je em lelijk maar dat moet dan maar een keer.”
Voor foto’s klik hier.