Alex Pastoor heeft zijn eerste serieuze test als hoofdtrainer van NEC met verve doorstaan. De 44-jarige keuzeheer, vorige maand begonnen aan zijn eerste seizoen in Nijmegen, zag zijn equipe in Groesbeek door een treffer van Lasse Schöne met minimaal verschil de Deense bekerhouder FC Nordsjaelland kloppen: 1-0.
NEC is door de overwinning nog altijd ongeslagen in de oefencampagne ter voorbereiding op de nieuwe jaargang. Nadat de Gelderse formatie eerder had afgerekend met amateursclubs Beuningse Boys (11-0) en AWC (7-0), werd ook het eerste duel met een professionele vereniging in winst afgesloten.
Het keurkorps van Pastoor begon flitsend aan de ontmoeting met de Denen en kreeg al vlot de eerste grote kans via Stef Nijland, die dit seizoen wordt gehuurd van PSV. De 22-jarige aanvaller wist de door teamgenoot Melvin Platje geboden mogelijk echter niet om te zetten in het openingsdoelpunt, daar zijn poging het houtwerk teisterde. Ook Ryan Koolwijk en Schöne, die net als in de eerste twee testwedstrijden gepositioneerd stond als centrumspits, hadden de 1-0 op hun voet, maar beide middenvelders zagen hun poging gekeerd worden door de sluitpost van de opponent.
De Scandinaviërs creëerden eveneens een aantal goede kansen in het eerste bedrijf, maar waren ongelukkig in de afwerking. Zo werd de paal tot tweemaal toe geraakt en had NEC-verdediger Ramon Zomer het geluk dat een te korte terugspeelbal niet werd afgestraft door de ploeg van Kasper Hjulmand.
Tien minuten voor de thee werd er echter alsnog gescoord op Sportpark De Heikant. NEC-speler Schöne fungeerde na een mooie aanval van de Eredivisionist uiteindelijk al eindstation door een voorzet van Platje vakkundig tegen de netten te koppen.
Na de onderbreking was het opnieuw de club uit de Keizerstad die de klok sloeg, maar de score werd niet meer verder uitgebreid, ondanks mogelijkheden van onder andere Erton Fejzullahu en Cayfano Latupeirissa.
Opstelling NEC:
Cillessen, (46′ Babos) Grootfaam (46′ Cmovs), Nuytinck, Zomer, Amieux, Van der Velden (61′ Stadhouders), Koolwijk (61′ Fejzullahu), Schöne (61′ Foor), Goossens (61′ Latupeirissa), Platje (61′ Ten Voorde), Nijland.
Voor foto’s klik hier.