Dankzij een vliegensvlugge start heeft NEC in zijn laatste thuiswedstrijd van het jaar tegen ADO Den Haag voor een galavoorstelling gezorgd. Niet alleen waren de drie punten erg belangrijk voor NEC, ook kon er tegen het armetierige ADO aan het doelsaldo worden gewerkt: 3-0.

De laatste thuiswedstrijd van 2016 moest en zou een prooi voor NEC. Met vijftien punten uit vijftien wedstrijden en slechts vier punten voorsprong op hekkensluiter Go Ahead Eagles was een overwinning op ADO hard nodig. Die boodschap had NEC zich goed in de oren geknoopt. Het stond binnen twaalf minuten namelijk al 2-0. Kévin Mayi, die al bijna 600 minuten droog stond, werd prachtig weggestuurd door Ferdi Kadioglu en de Fransman maakte zijn vierde goal van het seizoen.

NEC ging gelijk door en na een gele kaart van Achraf el Mahdioui en een vrije trap stond het ineens 2-0. De vrije schop werd op het hoofd van Dario Dumic gemikt en zijn kopbal werd door Ebuehi in eigen goal gewerkt. Zo zat NEC binnen het kwartier al op rozen in Nijmegen. Net voor rust gooide NEC het duel definitief in het slot. Mayi stuurde Mohamed Rayhi met een net iets te harde pass op weg naar de goal, maar de linksbuiten kreeg de bal vanuit een lastige hoek prima in de verre onderhoek. Smetje op de eerste helft was het uitvallen van Wojciech Golla. De Pool, die nog geen minuut gemist had dit seizoen, werd vervangen door Michael Heinloth, waarna Buwalda de plek in het centrum overnam. 

In het begin van de tweede helft kwam de creativiteit niet echt van het veld, maar wel van de tribunes. Vak 080 kwam, door het gedoe met ADO Den Haag rondom clubeigenaar Wang, op de proppen met inspirerende teksten als ‘Bami pangang olé olé olé’ en ‘You’ll never wok alone’. Sowieso was de tweede helft een stuk minder goed dan de eerste. NEC kwam nog tot wat enkele kansen, maar besloot het met de ruime voorsprong in het achterhoofd toch wat rustiger aan te gaan doen. Het spannendste moment van de tweede helft was het inbrengen van clubicoon Jeffrey Leiwakabessy, die vervolgens bejubeld werd bij elke pass die hij ingespeeld kreeg.

Zelfs het inbrengen van Leiwa veranderde de eindstand. Door deze ruime overwinning heeft NEC weer wat lucht in strijd tegen degradatie. Het stijgt voorlopig naar de elfde plek. Volgende week kan NEC in de uitwedstrijd tegen Excelsior de laatste punten van het kalenderjaar proberen bij elkaar te sprokkelen.

 
Scoreverloop:
10′ Kévin Mayi (Ferdi Kadioglu) 1-0
12′ Tyronne Ebuehi (eigen doelpunt) 2-0
45′ Mohamed Rayhi (Kévin Mayi) 3-0

Opstelling NEC: Joris Delle; Robin Buwalda, Dario Dumic, Wojciech Golla (34′ Michael Heinloth), André Fomitschow; Julian von Haacke, Janio Bikel (90′ Jeffrey Leiwakabessy), Gregor Breinburg; Ferdi Kadioglu (68′ Arnaut Groeneveld), Kévin Mayi, Mohamed Rayhi.

Opstelling ADO: Ernestas Setkus; José San Roman, Danny Bakker, Wilfried Kanon, Tyronne Ebuehi; Aschraf El Mahdioui, Edouard Duplan (60′ Dennis van der Heijden), Tom Trybull; Sheraldo Becker, Gervane Kastaneer, Ludciano Marengo (76′ Ruben Schaken).