Het gras was een biljartlaken, het stadion goedgevuld voor een woensdagavond, maar het belangrijkste is dat NEC terug is waar de club hoort: de eredivisie. Een moeizame overwinning op Excelsior was het debuut. Navarone Foor was de matchwinner met een goal in de 86e minuut. De ploeg van Faber debuteert met een overwinning op het hoogste niveau en dat was vandaag het belangrijkste.

Al na vier minuten kreeg NEC haar eerste mogelijkheid. Navarone Foor, als rechtsbuiten opgesteld, kwam zoals verwacht veel naar binnen en creëerde daardoor veel ruimte. Zijn schot ging voorlangs. Twee minuten later reageerde Halldorsson geweldig op een inzet van Kuwas in de verre hoek. NEC was in de eerste helft de bovenliggende partij. Op het schot van Kuwas na, kwam Excelsior nooit echt dichtbij een doelpunt.

Gevaarlijk maar niet doeltreffend
NEC was dat wel. De Venozulaan Christian Santos bleek ook in de eredivisie nog over een uitmuntende koptechniek te beschikken. Hij was twee keer heel dichtbij een treffer, maar eenmaal stond hij buitenspel en de andere keer werd zijn inzet geblokt door de Excelsior-verdediging. Anthony Limbombe leek zich in het veld te beseffen dat hij een dit seizoen een belangrijke rol moet gaan vervullen na het vertrek van Alireza Jahanbakhsh(werd in rust groots gehuldigd) naar AZ.

Het eerste half uur van de tweede helft was van beide ploegen niet om over naar huis te schrijven. De wedstrijd speelde zich voornamelijk af op het middenveld, maar dat kwam ook omdat Excelsior achterin meer grip op de wedstrijd kreeg. 

Foor op ‘10’
Daarna kwam er meer voetbal in de ploeg bij NEC. Rens van Eijden moest het veld verlaten, maar zijn vervanger Todd Kane viel goed in. Nadat Jay-Roy Grot in de ploeg kwam voor Santos, kon Foor naar zijn favoriete positie. En dat leverde de enige goal van de avond op. Nadat de middenvelder/rechtsbuiten zich had vrijgespeeld kon hij op 22 meter van de goal vrij uithalen. Met zijn linkerbeen verschalkte hij Filip Kurto magistraal in de bovenhoek met zijn linkerbeen. Zijn spel is met veel risico, en dat levert fouten op, maar werd wel beloond met een doelpunt.

Opstelling NEC: Halldorsson; Appiah, Van Eijden (Kane 67’), Golla, Buysse; Bikel, Breinburg, Santos (Grot 86’); Foor, Ars (Emilsson(64’), Limbombe.

Opstelling Excelsior: Kurto; Karami, Van Diermen, Fischer, Kuipers; Kruys, Auassar, Stans; Kuwas, Van Weert, Hasselbaink.

Scheidsrechter: Manschot

Scorebord:
1-0 Foor (86’)

Bekijk de treffer van Foor hier!

Foto: Rob Koppers