NEC heeft voor het eerst sinds 14 augustus weer eens gewonnen in de Eredivisie. De ploeg van Rogier Meijer was in Leeuwarden met 0-1 te sterk voor SC Cambuur. Lasse Schöne schoot kort voor rust prachtig raak en zijn doelpunt bleek genoeg voor de zege voor de Nijmegenaren.

Voor NEC waren de belangen groot te noemen voorafgaand. Pas één keer wisten de Nijmegenaren te winnen dit seizoen en die overwinning was alweer bijna drie maanden geleden. Ook de tegenstander Cambuur kon een overwinning goed gebruiken. De Friezen wonnen voor het laatst op 1 oktober. Wel was dit tegen PSV, maar acht punten uit elf duels is ook voor Cambuur te mager. Beide ploegen wilden weg uit de onderste regionen om met een beter gevoel de winterstop in te gaan.

Lasse Schöne zei voorafgaand aan zijn vierhonderdste Eredivisieduel al dat als het niet mooi kon, dat de mouwen maar opgestroopt moesten worden. Meijer wisselde zijn ploeg, zoals verwacht weer terug naar de 4-3-3 formatie. Ibrahim Cissoko mocht door die wisseling voor het eerst in de basis beginnen bij NEC. Daarmee wilde Meijer proberen aanvallend meer te forceren. Ondanks een fel begin van de thuisploeg leek dat plan in het begin redelijk te werken. NEC had meer de bal en met onder andere schoten van Cissoko en Tannane stichtten de Nijmegenaren gevaar.

Tot echt grote uitgespeelde kansen kwamen de Nijmegenaren in het eerste half uur nog niet. Wel had NEC de overhand in het duel. Scoren bleek opnieuw lastig voor de ploeg van Meijer. Dat was überhaupt een probleem de afgelopen duels voor beide ploegen. Cambuur scoorde pas in drie wedstrijden en ook NEC vindt het tot nu toe moeilijk het net te vinden dit seizoen.

NEC probeerde het wel vaak in de eerste helft. Twaalf pogingen van de Nijmegenaren leverden nog niks op. Bij nummer dertien was het raak. Niemand minder dan aanvoerder Schöne gaf het goede voorbeeld door de bal vanaf twintig meter in de kruising te schieten met een pegel. Het was zijn eerste dit seizoen en dat in zijn jubileumwedstrijd. De opluchting bij de de Nijmeegse formatie was duidelijk zichtbaar. Schöne schreeuwde het uit van ontlading en de rest van het team sprong bij hem in de nek. Door het doelpunt kon NEC toch met een voorsprong aan de thee.

Na de rust

Het doelpunt deed de Nijmegenaren goed. Na de rust kreeg het dan ook gelijk weer een aantal kansen. Zo kon Landry Dimata zijn kopbal niet van genoeg kracht voorzien en kort daarna kon doelman Virginia een schot van Souffian El Karouani uit de korte hoek tikken.

Het spel golfde daarna op en neer. De thuisploeg begon meer en meer druk te zetten en dit resulteerde vooral in afstandsschoten op het doel van Jasper Cillessen. De grotere kansen waren toch voor NEC. Invaller Pedro Marques had NEC eigenlijk op 0-2 moeten koppen en daarna kreeg Magnus Mattsson zijn voet niet goed tegen de bal. Niet veel later was het de thuisploeg die de uitgelezen kans kreeg op de gelijkmaker. Jamie Jacobs kreeg de bal op een presenteerblaadje maar wonder boven wonder kreeg hij de bal niet op het doel gericht.

NEC had al lang niet meer gewonnen en dat was ook te zien tegen het einde van de wedstrijd. Rogier Meijer bracht bijvoorbeeld Terry Lartey Sanniez erbij in de defensie en daarvoor moest Magnus Mattsson het veld verlaten. Alles om de drie broodnodige punten zo over de streep te trekken. Met man en macht werden de nodige ballen weggekopt en geschoten uit de Nijmeegse defensie om zo maar zeker te zijn van de winst.

Ontlading

Na het laatste fluitsignaal was de ontlading groot bij de NEC’ers. Cissoko vloog zijn teamgenoten in de armen en het feest werd gevierd bij de uitsupporters van de Nijmegenaren. Door de overwinning klimt NEC naar de tiende plek in de Eredivisie, al moeten de andere ploegen nog spelen dit weekend. Door de winst komt NEC in punten gelijk met de tegenstander van volgende week: RKC Waalwijk.

In het kort

Wedstrijdverloop

44′ 0-1 Schöne

Geel: Boere (SC Cambuur)

Opstelling SC Cambuur: Virginia; Schmidt (23′ Van Wermeskerken), Tol, Bergsma, Bangura; Van Kaam (58′ Jacobs), Hoedemakers, Paulissen; Breij (74′ Sambissa), Uldrikis (58′ Boere), Van der Water (74′ Smit).

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Marquez, Sandler (79′ Kramer), El Karouani; Schöne, Tannane, Proper; Mattsson (86′ Sanniez), Dimata (68′ Bruijn), Cissoko (68′ Marques).

Scheidsrechter: Jannick van der Laan

Aantal toeschouwers: 10.000

Foto: Orange Pictures