NEC heeft vrijdag met burgemeester Hubert Bruls, de politie en de officier van justitie overleg gevoerd over de gebeurtenissen na de thuiswedstrijd tegen Roda JC. Bruls had een noodbevel afgegeven en de politie greep met harde hand in tegen fans die het stadion verlieten. NEC spreekt van een ‘fantastische avond met een wrange nasmaak’.

Algemeen directeur Wilco van Schaik was niet blij met de gebeurtenissen. “Het was een grote kater na een geweldige avond waarin NEC op het veld en in het stadion samen met onze supporters een sfeer heeft laten ontstaan waardoor de tegenstander het gevoel kreeg dat we onoverwinnelijk waren. Zoals iedereen heeft kunnen zien maakte dit veel los. Onze supporters kwamen met die energie naar buiten en werden daar, naar onze mening, opgewacht door een muur van politieagenten.”

Van Schaik vervolgt: “Een veel te grote politiemuur, zoals ik vrijdag in ons overleg heb aangegeven. Dat roept vragen op. Niet alleen bij de supporters die uit het stadion kwamen, zelfs onze businessrelaties maakten er opmerkingen over. Deze situatie had men nog nooit gezien rondom De Goffert. Vanaf dat moment begon het spel van reactie op reactie. Als NEC keuren wij natuurlijk elke vorm van geweldpleging af, ook van onze kant. Maar het één lokt het ander uit. Het geweld dat de politie deze avond gebruikte was ook groot en daar heb ik problemen mee gehad.”

Volgens Van Schaik was het noodbevel dat door Bruls werd afgegeven helemaal niet nodig. “We vroegen ons af welke feitelijke aanleiding van ontsporingen in de openbare orde daar de grondslag van zijn geweest? De laatste dagen hebben we veel contacten met de geledingen uit de driehoek gehad. Bij NEC denken we continu in scenario’s. We hebben ze geschetst met daarbij de boodschap dat we dit met alle betrokken partijen zelf wilden oplossen. In onze ogen was er geen aanleiding voor dit noodbevel. Ik had iets meer begrip verwacht voor onze supporters in deze weken. Zeker als we kijken naar hoe het de afgelopen weken is gegaan. Langs de randen van wat mocht (op het gebied van corona) om het succes te vieren in de play-off is dit, nogmaals in goede samenwerking met de gemeente en politie, de afgelopen weken goed verlopen.”

“Ik betreur het daarom dat de politie afgelopen donderdag met zoveel machtsvertoon heeft aangetreden. Ik schrok daarvan. Dat heb ik de politie op de bewuste avond al gezegd en gisteren tijdens het overleg nogmaals herhaald. De politie moet haar werk doen, dat weet ik, maar het had in mijn ogen veel minder hard gekund. De burgemeester heeft gisteren nog een keer uitleg gegeven van het hoe en waarom van de maatregel. Hij gaf ook aan dat hij nooit heeft gewild dat dit het gevolg was van die beslissing. Ik snap als eindverantwoordelijke dat hij ook zaken breder moet overwegen in het kader van de openbare orde en daarop beslist. In dit geval hadden wij het graag anders gezien of willen doen.”

NEC wil niet dat de goede relatie met de gemeente en de politie onder dit incident komt te lijden. “Politie, de gemeente en ook de burgemeester gaven in dit gesprek aan dat ze de afgelopen jaren goed samenwerken met NEC. Dan ben je het ook wel eens niet met elkaar eens, dus ook dit hoort bij onze samenwerking. Echter, donderdag vonden wij op bepaalde punten en momenten te ver gaan, dus dat hebben we duidelijk gemaakt. De driehoek en de burgemeester (als eindverantwoordelijke) bepaalt uiteindelijk, dat snappen we als club. Ik weet ook dat de burgemeester en politie dit niet hebben gewild. Wij hebben dus aangegeven waar wij vonden dat het niet goed ging, we hebben dingen afgekeurd en voor sommige punten moesten wij de hand in eigen boezem steken. Het is gebeurd en dit mag niet weer voorkomen.”