NEC verliest de kwartfinale van de KNVB-beker tegen VVV-Venlo. De Limburgers hadden een verlenging nodig om de formatie van Rogier Meijer te verslaan. Daarmee gaat een Gelderse derby in de halve finale van de beker aan de neus van NEC voorbij. Het werd in het Erve Asito in Almelo 1-2 voor de Eredivisionist.

Ten opzichte van de verloren wedstrijd tegen MVV had Rogier Meijer vier wijzigingen in zijn basiself. Dirk Proper (schorsing) en Kevin Bukusu (niet fit) werden vervangen door Ayman Sellouf en Edgar Barreto. De Paraguayaanse nestor had de taak om centraal achterin naast Cas Odenthal Eredivisie-topscorer Giorgios Giakoumakis af te stopen. Verder kreeg Elayis Tavsan na een aantal goede invalbeurten de voorkeur boven Thomas Beekman. Tenslotte stond Mattijs Branderhorst onder de lat.

De eerste twintig minuten gingen gelijk op, zonder dat er grote kansen uit voorkwamen. Beide teams leken elkaar nog even af te tasten. Na 23 minuten brak uiteraard Giakoumakis de ban. Een schot van Zinedine Machach kwam via Cas Odenthal voor de voeten van de Griek. Omdat Branderhorst op het verkeerde been stond, had Giakoumakis de hoek voor het uitkiezen. Even leek de VAR de goal nog af te keuren, maar de spits stond precies op één lijn met de Nijmeegse defensie.

Het werd daardoor wel een interessantere wedstrijd. Meteen daarop volgde een vrije trap van achttien meter die door VVV’er Vito van Crooij in de muur werd getrapt en twee minuten later schoot Ayman Sellouf de bal na een goede NEC-aanval ver over. Ook Tavsan probeerde het van afstand, maar doelgericht was de NEC-aanval in de eerste helft niet. VVV kwam echter amper meer voor de goal van Branderhorst na de 0-1.

VVV kwam een stuk gevaarlijker uit de kleedkamer. Een voorzet van Guwara werd door twee aanvallers van VVV compleet gemist, waardoor NEC goed wegkwam. Ook NEC begon prima aan de tweede helft. Het had veel de bal en kwam via een schot van Tavsan gevaarlijk voor de goal van Delano van Crooij. Na een klein uur kwam NEC verdiend op 1-1. Rangelo Janga was in duel met Roy Gelmi slimmer en draaide goed weg. Op zijn schot in de verre hoek was niks aan te merken. Ook bij deze goal kwam de VAR niet in actie, hoewel het leek alsof Janga zijn tegenstander flink aan zijn shirt hing.

Na de gelijkmaker ging het spelbeeld heen en weer, zonder dat één van beide teams grote kansen wist te creëren. Tavsan testte Van Crooij van afstand, maar ook deze poging wist Van Crooij sierlijk te keren. Toch leek het vooral alsof beide ploegen bang waren de fout in te gaan. Vito van Crooij had in de 89’ste minuut de winnende treffer voor het inkoppen, maar hij kopte de bal recht de grond in, waardoor hij geen gevaar vormde voor Branderhorst. Ook Jonathan Okita had een grote kans op de 2-1, maar hij probeerde het met rechts te doen, waar het veel logischer was met links te schieten, waardoor de bal niet in de buurt van de goal kwam.

Het venijn zat hem duidelijk in de staart, want VVV leek in de blessuretijd ineens te realiseren geen zin te hebben in verlenging. Kansen van Giakoumakis en Van Crooij gingen er echter niet in. Het fluitsignaal kwam daarom op het juiste moment en verlenging was nodig om de derde halvefinalist aan te kunnen wijzen. Net voor het einde van de eerste helft kwam VVV voor de tweede keer op voorsprong. Invaller Meritan Shabani schoof de bal in de korte hoek, waar Branderhorst hem misschien had moeten hebben.

Scoreverloop:
23′ Giorgios Giakoumakis (uit de kluts) 0-1
57′ Rangelo Janga (Elayis Tavsan) 1-1
105′ Meritan Shabani (Giorgios Giakoumakis) 1-2

Gele kaarten: Vet, El Karouani, Odenthal (NEC), Swinkels, Gelmi (VVV)

Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Opstelling NEC: Mattijs Branderhorst; Bart van Rooij, Edgar Barreto (106′ Thibo Baeten), Cas Odenthal, Souffian El Karouani; Jonathan Okita (99′ Anton Fase), Javier Vet (115′ Terry Lartey-Sanniez), Jordy Bruijn, Elayis Tavsan (106′ Mathias De Wolf); Ayman Sellouf (80′ Thomas Beekman), Rangelo Janga.

Opstelling VVV-Venlo: Delano van Crooij; Tobias Pachonik, Roy Gelmi (105′ Steffen Schäfer), Arjan Swinkels (86′ Christian Kum), Leon Guwara; Zinedine Machach (66′ Torino Hunte), Danny Post, Christos Donis; Vito van Crooij, Giorgios Giakoumakis, Anastasios Donis (66′ Meritan Shabani).