NEC heeft vrijdagavond met 2-0 verloren van PEC Zwolle. In de eerste helft had de ploeg van Hyballa het betere van het spel, maar in de tweede helft moest het, mede door een blessure van Jay-Roy Grot, zijn meerdere erkennen in de Zwollenaren.

NEC begon uitstekend en kreeg binnen een minuut een enorme kans. Wojciech Golla was mee naar voren en kopte een prima voorzet van Mikael Dyrestam knap naar de grond, maar Mickey van der Hart was attent en verwerkte de bal naar de zijkant. De mannen van Hyballa toonden wat vorige week ontbrak: wilskracht. Na ruim een kwartier spelen nam PEC Zwolle het initiatief van NEC een beetje over maar tot echt gevaar leidde dat niet. Het recept dat moest leiden tot de overwinning voor NEC kwam er niet lekker uit. De Nijmegenaren hadden moeite met het kaatsen op het kunstgras van de Zwollenaren. Na een half uur werd er dan eindelijk weer wat gevaar gesticht. Larsson kreeg een mooie pass van Breinburg niet geheel lekker mee, maar maakte er nog het beste van. Helaas krulde hij de bal net langs de verkeerde kant van de paal.

Een paar minuten later leek de bal aan de andere kant te vallen via een gevaarlijke scrimmage, maar de bikkels, Dumic en Golla, gooiden zich er knap voor. Vijf minuten voor de rust bracht Queensy Menig de stand bijna op 1-0. Zijn prachtige uithaal belandde op de binnenkant van de paal. Niet veel later schrok NEC opnieuw, en nu terecht. Jay-Roy Grot lag geblesseerd op het veld, het vervelende kunstgras in Zwolle leidde opnieuw tot een blessure, net als vorig seizoen. De sterk-spelende spits moest helaas het veld verlaten en Taiwo Awoniyi was zijn vervanger. Dumic kreeg kort voor rust nog een uitstekende mogelijkheid, maar opnieuw toonde doelman Van der Hart aan wel degelijk te kunnen keepen. Zijn inzet werd knap gekeerd.

Ook de tweede helft begon NEC direct gevaarlijk. Taiwo wist de bal op een of andere manier, terwijl de keeper al verslagen was, niet in het doel te krijgen. Aan de andere kant leek Ehizibue de bal tegen de touwen te knallen, maar hij jaagde de bal hard de tribune in. PEC was de betere en drukte dat ook uit in doelpunten. Brock-Madsen kreeg de bal via het been van Breinburg met een rare curve achter Delle: 1-0.

Het kunstgras zorgde opnieuw voor een lelijke blessure. Mikael Dyrestam kon niet verder en zo moest Hyballa voor de tweede keer noodgedwongen wisselen, nu mocht Heinloth het veld betreden. Met nog 20 minuten op de klok verdubbelde PEC de score. Rayhi trof de lat en aan de andere kant kon Marcellis in alle vrijheid een voorzet afleveren en die werd, na slap verdedigen van Dumic, door Menig binnen getikt. Zo leek het duel gespeeld. NEC gooide achterin de deuren open en PEC verzuimde het duel op slot te gooien. Gevaarlijk werden beide ploegen in de slotfase niet meer.

NEC verloor zo onnodig, want Zwolle was zeker niet de betere ploeg. De onderste regionen komen nu toch gevaarlijk dichtbij, na drie nederlagen op rij. En met op de agenda een bezoek aan PSV wordt de gemiddelde NEC’er er niet vrolijker op. Het gat met nummer laatst Go Ahead bedraagt nog wel negen punten, maar de Deventenaren komen morgen in actie. Aanstaande zaterdag moet NEC een stunt gaan proberen te forceren op bezoek bij de landskampioen, of dat met of zonder Grot moet, zullen we later weten.

Wedstrijdstatistieken
Opstelling PEC: Van der Hart; Van Polen, Marcellis, Saymak (76′ Isrealsson), Menig, Bouy, Ehizibue (68′ Mokhtar), Warmerdam, Holla, Thomas (84′ Ongenda), Brock-Madsen


Opstelling NEC: Delle; Dyrestam (64′ Heinloth), Dumic, Golla, Fomitschow; Breinburg, Bikel (73′ Kadioglu), Messaoud; Larsson, Grot (40′ Awoniyi), Rayhi

Geel:
Heinloth

Scoreverloop:
57′ Brock-Madsen 1-0
72′ Menig 2-0

Reacties
Breinburg: "De gelukkigste heeft gewonnen"
Hyballa: "Als je zelfs van twee meter niet scoort.."
Grot: "Ik kon beter stoppen"
PEC Zwolle: "Dat NEC niet scoorde was een mirakel"