De interlandbreak heeft NEC vooralsnog geen goeds gedaan. In een weinig hoogstaande wedstrijd heeft NEC geen goed vervolg kunnen geven aan de mooie overwinning op ADO Den Haag. In de Grolsch Veste werd met 1-0 verloren van FC Twente.

Pover begin
In de tweede minuut kwam Twente meteen gevaarlijk voor het doel. Ziyech glipte makkelijk langs zijn tegenstander en bood Ede een vrije schietkans. Gelukkig voor NEC schoot hij naast het doel. Twente zette in de beginfase vroeg druk, waardoor NEC er voetballend nauwelijks uit kwam. Een goede aanval leidde tot een schot van Ritzmaier, maar ook zijn inzet zeilde een aantal meters naast. Een aantal minuten later probeerde Limbombe het met een schot van afstand maar de bal kwam recht in de handen van doelman Drommel. Twente had het meeste balbezit en NEC loerde op een fout. De ploeg van Ernest Faber wachtte geduldig af om in de omschakeling toe te slaan.

Na ruim een kwartier was daar de eerste echte grote kans voor de Nijmegenaren. Na gerommel in de defensie van Twente kwam de bal voor de voeten van Limbombe. Die haalde goed uit, maar de bal werd door een verdediger van richting veranderd en ging daardoor helaas naast. Toch was NEC soms te rustig met uitverdedigen en kreeg Twente eigenlijk wat kansen die door foutieve passes ontstonden. Het spel was af en toe slordig en onzuiver. De combinaties liepen niet zoals in de voorgaande wedstrijden en er werd vaak dom balverlies geleden. Gelukkig was Twente niet scherp in de afronding en bleef NEC overeind. In de laatste minuut voor rust schoot Ziyech op Golla wat nog de grootste kans van de eerste helft was. Er ging bij beide teams simpelweg teveel fout waardoor de beginstand ook de ruststand was.

Herhaling eerste helft
Wederom begon Twente voortvarend aan het begin in de tweede helft. Ziyech had alweer alle ruimte om van buiten de zestien aan te leggen voor een schot. Maar voor de zoveelste keer ging de bal naast het doel van de debuterende doelman Kirsten. Hij maakte af en toe een wat onzekere indruk met een aantal slechte uittrappen, maar hoefde ook niet echt handelend op te treden op de afstandsschoten van de Tukkers. Er waren teveel misverstanden bij de spelers van NEC om de tegenstander echt pijn te doen. Het spelniveau daalde al snel in het tweede bedrijf en dat resulteerde tot onvrede bij het thuispubliek dat begon met kleine fluitconcerten.

Wissels
Na wat wisselingen aan beide kanten werden de Tukkers meteen sterker. Eerst was het Kirsten nog die een doelpunt voorkwam door een schot van dichtbij te keren. Maar de hoekschop die daarop volgde was alsnog fataal voor NEC. Een kopbal kon nog worden gekeerd, maar de rebound was een prooi voor verdediger Bijen van Twente. NEC probeerde daarna aan te dringen met wat kleine kansen voor Limbombe en Santos maar echt gevaarlijk waren deze niet. Het spel was simpelweg te slordig en vooral voorin wist NEC maar nauwelijks echte grote kansen te creëren. Toch probeerde de Nijmegenaren er een slotoffensief uit te persen. Uit het niets krulde invaller Rayhi de bal naar de verre hoek en raakte de paal en een minuut later schoot hij hoog over. Een goede actie van Foor bracht bijna nog de gelijkmaker op het scorebord. De keeper van Twente redde echter prima op de inzet van de middenvelder.

Verder kwam NEC niet, waardoor het op 13 punten blijft steken na 9 wedstrijden. Volgende week wacht een thuiswedstrijd met FC Groningen om de bittere smaak van deze nederlaag weg te spoelen.

Scoreverloop:
68’ Bijen.  

Opstelling NEC:
Kirsten; Kane (81’ Lundholm), Van Eijden, Golla, Woudenberg; Bikel, Ritzmaier (61’ Rayhi), Breinburg; Foor, Santos, Limbombe.

Opstelling FC Twente:
Drommel; Ter Avest, Uvini, Bijen, Schilder (27’ van der Lely); Mokotjo, Ziyech, Gutiérrez (65’ van der Heyden); Olaitan (65’ Agyepong), Oosterwijk, Ede.

Arbiter:
Manschot

Foto: Rob Koppers