NAC Breda heeft de overwinning op aartsrivaal Willem II (2-1, red.) van vorige week een passend vervolg weten te geven. De Brabanders waren in de kleine klassieker met 2-0 te sterk voor NEC en boekten daarmee de tweede zege op rij. Matthew Amoah en Fouad Idabdelhay verzorgden namens de gastheren de doelpuntenproductie in het Rat Verlegh Stadion.
Beide elftallen begonnen behoudend aan het duel en keken de kat rustig uit de boom in de beginfase. Echt grote kansen werden er dan ook niet genoteerd in het eerste kwartier. NEC, dat begon met John Goossens en Bram Nuytinck als vervangers van Erton Fejzullahu en Rémy Amieux in de basis, kreeg via rechtsback Nathaniel Will een kleine mogelijkheid (krachteloos afstandsschot), terwijl namens NAC middenvelder Kees Luijckx uit een hoekschop slap in de handen van doelman Jasper Cillessen kopte.

Na een aftastende start waren het de bezoekers die het heft in handen namen. De equipe van Wiljan Vloet won de meeste duels en zorgde met diepgaande mensen voor de nodige verwarring bij haar tegenstander, die bovendien twee gele kaarten incasseerde, waarvan er één met een rood randje (Milano Koenders). Toch was het na een half uur NAC dat in eigen huis op voorsprong kwam. Een fout van de jeugdige Cillessen bracht Amoah in stelling om een verlengde kopbal in een leeg doel te werken: 1-0. De Ghanese aanvaller bracht daarmee zijn seizoensaantal op vijf.

De Nijmegenaren lieten zich vervolgens echter niet van de wijs brengen en bleven het beste van het spel houden in het vervolg van de eerste helft. Desondanks waren het opnieuw de manschappen van het duo John Karelse en Gert Aandewiel die tegen de verhouding in het gevaarlijkst waren. Een eigen doelpunt van Björn Vleminckx werd echter ternauwernood verholpen door Cillessen, die een minuut later werd geholpen door het aluminium. De 21-jarige sluitpost bokste het leer bij een corner niet voldoende weg, waarna NAC-speler Donny Gorter de lat teisterde.

De Nijmeegse formatie kwam overtuigend uit de kleedkamer en creëerde binnen luttele seconden een goede gelegenheid op de gelijkmaker. Goossens waagde vanaf de linkerkant – een op het eerste gezicht kansloze positie – een poging en dwong Jelle Ten Rouwelaar zodoende tot een serieuze redding. Niet veel later testten ook Lasse Schöne, Bas Sibum en opnieuw Goossens de Bredase goalie, die echter geen krimp gaf. NEC ging nadrukkelijk op zoek naar de 1-1 en kreeg na ruim een uur spelen bijna alsnog loon naar werken. Vleminckx wist een prachtige steekpass van Sibum oog in oog met Ten Rouwelaar echter niet te benutten.

NAC kwam er na de theepauze niet meer aan te pas en gaf de ene naar andere hoekschop weg. Ondanks dat bleef het oppassen voor de geel-zwarten toen een afstandspegel van invaller Ali Boussaboun maar rakelings overging. NEC bleef voetballen en gaf de nodige ruimte weg achterin. Daarvoor kreeg het vlak voor tijd de rekening gepresenteerd. Een snelle counter kwam via Boussabon bij Idabdelhay terecht, die met een van richting veranderd schot het net liet bollen en zo het treffen besliste: 2-0.

NAC stijgt door de overwinning voorlopig naar de vierde plaats in de Eredivisie. De ploegt heeft momenteel dertien punten, drie meer dan NEC, dat nu de achtste stek bezet en later dit weekend achterhaald kan worden door onder meer Excelsior, Heerenveen, AZ en FC Utrecht.
Voor foto’s van ForzaNEC klik hier.