NEC heeft donderdagochtend op de Toekomst een geheim oefenduel met Ajax afgewerkt. Het duel was niet toegankelijk voor de pers of supporters. Ajax stond met de rust 2-0 voor, maar gaf NEC in de tweede helft de mogelijkheid om het duel gelijk te spelen of zelfs te winnen, maar Mayi en Rayhi wisten beiden niet te scoren vanaf 11 meter.

Ajax speelde met veel jongelingen, aangezien het grootste deel van de selectie met hun eigen land in de voorbereiding zitten richting de WK-kwalificatie duels. Ajax, wat speelde met een mix van Ajax-, Jong Ajax- en A1-spelers, had o.a. Diederik Boer, Westermann, Viergever, Dijks en Amin Younes in de basisopstelling. De leiding over dit elftal lag in handen van de coach van Jong Ajax, Marcel Keizer. Hyballa trad aan met een fitte selectie en gaf o.a. Groeneveld, Mauk, Smits, Sturing en Grot de kans om zich te bewijzen. Keeperstalent Maarten Paes en de 16-jarige Ferdi Kadioglu waren niet aanwezig, zij zijn op trainingsstage met de jeugdelftallen van Oranje.

Ajax kwam na 26 minuten op voorsprong, door een doelpunt van Mazraoui. Na een verdedigingsfout bij NEC kon de spits de bal tegen de touwen knallen. Op slag van rust brak El Idrissi zo door de defensie heen en verschalkte hij keeper Delle vrij simpel. Het grootste gevaar van NEC kwam tweemaal via Rayhi, die de bal een keer aan de verkeerde kant van de paal schoot en een maal op doelman Boer stuitte.

Net als tegen Roda JC begon NEC de tweede helft sterk, en dat resulteerde in een doelpunt: Jay-Roy Grot kon een corner bij de tweede paal intikken. Vlak daarna kreeg NEC een strafschop, maar opnieuw wist Rayhi doelman Boer niet te kloppen. Boer redde op een prima inzet van Rayhi… Daarna kreeg NEC nog enkele mogelijkheden, maar ontbrak de concentratie in de eindpass. Dertien minuten voor tijd herhaalde Boer zijn kunststukje: Mayi faalde ook vanaf 11 meter. Ditmaal ging de bal richting de andere hoek, maar opnieuw zat Boer er goed bij met een katachtige reflex. In de blessuretijd ontsnapte Ajax nog aan de gelijkmaker toen centrale verdediger Frank Sturing de bal op de paal kopte.

NEC gaat maandag beginnen aan de voorbereiding richting het topduel met Feyenoord. Tot die tijd genieten de spelers van rust. Er zijn nog slechts enkele kaarten voor de wedstrijd tegen Feyenoord, wees er dus snel bij!

Scoreverloop:
26′ Mazraoui 1-0
45′ El Idrissi 2-0
48′ Grot 2-1

Opstelling Ajax: Boer; Lartey-Sanniez, Westermann (C), Viergever (46′ Bergsma), Dijks; Eiting, Antonucci (60′ Boultam), Mazraoui; Bay, El Idrissi, Younes

Opstelling NEC:
Tot 64e min : Delle; Heinloth, Buwalda, Golla (C), Fomitschow; Bikel, Mauk, Grot; Rayhi, Awoniyi, Owusu-Abayie
Vanaf 64e min : Smits, Gmeiner, Dumic, Sturing, Leiwakabessy; Breinburg (C), Mauk, Dyrestam; Baah-Ofosu, Mayi, Groeneveld

Foto: Rob Koppers