NEC is er niet in geslaagd de finale van de KNVB Beker te winnen. Tegen Feyenoord ging het gelijk op, maar de Rotterdammers bleken nipt een maatje te groot (1-0). Na het doelpunt kreeg Feyenoord nog een rode kaart, maar NEC kreeg de bal niet in het Rotterdamse doel.

Het was de vijfde bekerfinale voor NEC in de clubgeschiedenis. Geen enkele club speelde zoveel bekerfinales zonder er eentje te winnen. Waar van te voren gedacht werd dat NEC in de beginfase vooral zou moeten overleven, was de eerste grote kans van de wedstrijd voor de Nijmegenaren. Uit een voorzet van Bart van Rooij kopte Youri Baas, die als linksbuiten de voorkeur kreeg boven Sontje Hansen, de bal goed in de hoek. Doelman Timon Wellenreuther keerde de inzet echter knap. Even later moesten beide supportersgroepen van zich laten horen. Vanuit beide kanten werd er vuurwerk afgestoken, waardoor het spel even stil kwam te liggen. Daarna was het wel voornamelijk Feyenoord dat de bal had, maar tot meer dan afstandsschoten kwam de ploeg van Arne Slot niet. Sterker nog: NEC leek na precies een halfuur op voorsprong te komen. Een prima aanval van de Nijmegenaren belandde via de kluts voor de voeten van Tjaronn Chery. De middenvelder zette NEC op 0-1, maar deed dat net vanuit buitenspelpositie.

Tweede helft

De tweede helft begon onrustig. Doordat de supporters van Feyenoord opnieuw vuurwerk afstaken, moest de wedstrijd worden stilgelegd. Het leek erop dat het doek van het begin van de wedstrijd vlam vatte en er daardoor een onveilige situatie ontstond. Na bijna twintig minuten werd de wedstrijd weer hervat. Feyenoord kwam sterk uit die onderbreking. De Rotterdammers creëerden een aantal kansen via Quiten Timber en Igor Paxiao. Na ongeveer een uur werd het 1-0 voor Feyenoord. Paixao kwam voor zijn directe tegenstander en prikte de bal precies laag in de hoek.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Na die goal kwam de wedstrijd echt op gang. Feyenoord leek uit een vrije trap op 2-0 te komen, maar opnieuw werd een goal afgekeurd door buitenspel. Jasper Cillessen stak meteen resoluut zijn hand omhoog en kreeg gelijk. Het begon ook wat feller te worden en beide ploegen maakten een aantal flinke overtredingen. Yankubah Minteh deed dit zelfs twee keer in korte tijd en kreeg daar twee keer de gele prent voor: die mocht gaan douchen. Daarna was het NEC dat opzoek ging naar de gelijkmaker en Feyenoord dat meer inzakte. De eerste mogelijkheid op de gelijkmaker kreeg NEC via invaller Sylla Sow. Hij tikte een voorzet van Van Rooij echter net naast. In de verlenging kreeg NEC uit een aantal corners nog mogelijkheden, maar het was niet de avond van de Nijmegenaren,

In het kort

Wedstrijdverloop
60′ 1-0 Paixao
72′ Rode kaart Minteh

Geel: 2x Minteh, Timber (Feyenoord) Verdonk, Hansen (NEC)

Opstelling Feyenoord: Wellenreuther; Nieuwkoop (75′ Trauner), Beelen, Hancko, Geertruida; Zerrouki, Stengs (87′ Jahanbakhsh), Timber; Minteh, Giménez (75′ Ueda), Paixao (67′ Ivanusec).
Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij (90+4′ Pereira), Sandler, Nuytinck, Verdonk; Hoedemakers (66′ González), Chery, Proper; Sano (87′ Schöne), Ogawa (66′ Sow), Baas (66′ Hansen).

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Foto’s Rob Koppers & Orange Pictures