De Gelderse derby stond na een jaar afwezigheid weer op het programma van de Eredivisie. NEC ging met vol vertrouwen naar de aartsrivaal uit Arnhem toe om de vijfde plaats te verdedigen. Bij winst kon NEC het verschil tussen de twee teams vergroten naar vijf punten. Het werd een wedstrijd om als NEC-supporter snel te vergeten.

53ste Gelderse titanenstrijd
De 53ste derby was er één om echt naar uit te kijken. Beide teams stonden hoog op de ranglijst, waardoor er veel werd verwacht van de wedstrijd. Bij de supporters leefde het natuurlijk weer als vanouds, wat vooral te zien was in de afsluitende training op zaterdag van NEC. Maar liefst 1200 man kwamen daar op af om NEC het laatste steuntje in de rug te geven als motivatie voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Het strijdplan was duidelijk te zien in de beginfase. Uit de omschakeling toeslaan bij balverlies van Vitesse, daar loerde de ploeg uit Nijmegen op. Vanaf de eerste seconde werd NEC al vroeg onder druk gezet bij balbezit, waardoor het nauwelijks de bal in de ploeg kon houden. Veel foutieve passes in de beginfase waren het gevolg aan de kant van de Nijmegenaren.

De eerste echte goede aanval kwam dan ook pas na een klein halfuur tot stand. Na goede combinaties achterin kon Kane opstomen naar het doel, zijn pass belandde bij Foor maar die schoot te slap in waardoor Room de bal makkelijk kon stoppen. Vitesse stichtte tot dan toe ook alleen maar gevaar met wat schoten van afstand die naast gingen. Toch was de eerste grote kans voor de Arnhemmers. Diks kon ongehinderd inkoppen bij een vrije trap, maar een katachtige reflex van Kirsten voorkwam een doelpunt. De NEC doelman hield zo opnieuw zijn ploeg op de been, net zoals in de wedstrijd tegen FC Utrecht van vorige week. Een vrije trap van Limbombe die over het doel ging, was een spaarzaam moment voor het doel van Vitesse. Kane schoot nog in het zijnet, wat het laatste wapenfeit was van NEC in de eerste helft. Echt attractief was het duel tot dan toe niet, mede omdat er zich geen grote kansen voordeden bij beide ploegen. Het spel was slordig en gehaast, en de vele intercepties moesten vaak fouten corrigeren van medespelers.

Onoplettendheid velt NEC
De passie die enkele spelers uitstraalden zoals Van Eijden en Kane was mooi om te zien. Toch was het onoplettendheid die de wedstrijd openbrak. Bij de eerste gevaarlijke aanval van Vitesse was het meteen een doelpunt. Kazaisjvili draaide makkelijk weg bij een ingooi en schoot met een geplaatste bal in de verre hoek raak. NEC moest wat meer lef gaan tonen in de aanval. Op basis van strijd verloor het de duels niet altijd, maar voetballend kwam Vitesse beter voor de dag. Vooral het middenveld van de Nijmegenaren werd bij tijd en wijlen overlopen door de diepgang bij de middenvelders van Vitesse. NEC mistte creativiteit in het spel, het was te voorspelbaar in de opbouw. Spelers begrepen elkaar niet, hierdoor liepen ze constant achter de feiten aan. Via de flanken kwam Vitesse gemakkelijk door de defensie van de Nijmegenaren heen. Die de afgelopen weken toch heel stabiel oogdde. Maar ook bij Vitesse mondde dat niet uit in grote opgelegde kansen.

Te weinig stootkracht
Trainer Ernest Faber probeerde met vroege wissels in de tweede helft het tij te keren. Maar zijn ploeg kwam gewoon niet tot uitgespeelde kansen. Foor had af en toe een leuke beweging in huis die voor enige opwinding zorgde voor het doel. Geen moment in de wedstrijd maakte NEC echt aanspraak op een punt of drie punten. De spaarzame aanvallen die dan goed waren uitgevoerd tot aan het strafschopgebied, mistte een goede eindpass. Vitesse speelde ook niet groots, maar bleek uiteindelijk wel gewoon effectiever met de halve kansen die het kreeg. Een wijze les voor de Nijmegenaren. Verdedigend staat het redelijk goed, alleen zal het aanvallend echt meer moeten brengen wil het zich blijven handhaven in de subtop van Nederland.  

Wedstrijdstatistieken:
Scoreverloop:
1-0: 49’ Kazaisjvili

Gele kaarten:
Leerdam (Vitesse) Limbombe, Santos, Woudenberg (NEC)

Opstelling Vitesse:
Room; Diks, Van der Werff, Kruiswijk, Leerdam; Yeini, Kazaisjvili, Nakamba, Ibarra (78’ Rashica), Solanke, Olijnyk.

Opstelling NEC:
Kirsten; Kane, Van Eijden, Golla, Woudenberg; Bikel (59’ Appiah), Ritzmaier (55’ Sleegers), Breinburg; Foor, Santos, Limbombe.

Arbiter:
Björn Kuipers

Toeschouwers:
19.212

Foto: Rob Koppers