Na het afgelaste oefenduel van afgelopen dinsdag tegen De Treffers, stond vrijdag de wedstrijd tegen FC Köln op het programma. In de laatste twee weken van de voorbereiding zal het voor Rogier Meijer duidelijk worden hoe NEC er daadwerkelijk voor staat richting de Eredivisiestart. Tegen FC Köln kon NEC geen indruk maken en verloor het uiteindelijk met 5-0.

Het was voor beide ploegen in de beginfase van de wedstrijd aftasten. Al snel kwamen de Duitsers aan voetballen toe en was het voor de rood-groen-zwarten verdedigen geblazen. Na iets meer dan twintig minuten voetbal kwam FC Köln via een strafschop op voorsprong. Het was nieuweling Joris Kramer die de fout in ging, waardoor Ondrej Duda vanaf elf meter binnen kon schieten. Helaas dook Mattijs Branderhorst de linkerhoek in, daar waar de bal er rechtsonder in ging. Niet veel later kon Kramer zijn fout goed maken door een vrije tap van Oussama Tannane binnen te koppen. Hij raakte de bal niet goed en dus rolde deze net naast de goal. Na de gemiste kopbal van Kramer had ook FC Köln-aanvaller Anthony Modeste een grote kopkans. Branderhorst kon zijn poging knap tot een hoekschop verwerken. Op slag van rust was daar dan toch de verdiende 2-0 voor Köln. Uit een voorzet van rechtsback Benno Schmitz was het vervolgens Linton Maina die van dichtbij binnen kon schieten. Het had voor rust ook al 3-0 kunnen staan, maar Kramer kon de bal, met geluk van het aluminium, van de doellijn afhalen.

NEC begon, in tegenstelling tot de tegenstander, met dezelfde elf namen aan de tweede helft. Het tweede bedrijf was nog geen twee minuten onderweg of de bal lag al weer in het net. Sargis Adamyan krulde knap binnen. Het spel hobbelde verder maar tot grote kansen voor de Nijmegenaren leidde dit niet. FC Köln was nadrukkelijk opzoek, maar Branderhorst gaf niet toe aan een vierde tegengoal. Na 65 minuten voetbal waren daar de eerste wissels voor het team van Rogier Meijer. Eén van die invallers, Andri Baldursson, was uit een hoekschop dichtbij een treffer. Zijn kopbal belandde op de paal, daarna schoot Kramer uit een rebound hoog over. Na de kans van Baldursson leek het even op een sterke fase van de ploeg uit de Keizersstad, maar FC Köln gaf niks toe. Het was juist Tim Lemperle die van dichtbij de bal kon binnen glijden. Niet veel later was daar diezelfde Lemperle weer. De spits van dienst nam de bal keurig aan met zijn borst, en schoot deze vervolgens keurig binnen. Daarmee stond de uitslag op het scorebord en was het de eerste nederlaag voor NEC in deze oefencampagne.

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Marquez, Kramer, El Karouani (65’ Verdonk); Schone (65’ Bruijn), Tannane (65’Cissoko), Proper (65’ Baldursson); Tavsan, Marques (65’ Bronkhorst), Duelund.

Scoreverloop:
22’ Duda (1-0)
40’ Maina (2-0)
47’ Adamyan (3-0)
75’ Lemperle (4-0)
79’ Lemperle (5-0)

Foto: Rob Koppers