In Mijas heeft NEC een goede basis gelegd voor de tweede seizoenshelft. Op het La Cala Golf Resort werd bijna elke dag tweemaal getraind en dreef Rogier Meijer zijn ploeg tot het uiterste. Nadat de ploeg dinsdagavond laat landde op Eindhoven Airport gaat de focus langzaam richting de eerste wedstrijd van 2023: Ajax-thuis op zondag 8 januari (14:30).

“De eerste weken van de voorbereiding train je volgens je eigen spelprincipes”, vertelt trainer Rogier Meijer in de Jarda Podcast. “Je hebt het dan over het gedeelte met bal en een gedeelte zonder bal, plus alles wat daar tussenin zit.” De omschakeling dus. “We hebben eigen spelprincipes, ik noem het ook wel ingrediënten, en die probeer je weg te zetten in een training. Alle onderdelen krijgen ongeveer evenveel aandacht.”

Lees ook: Meijer vond lange winterstop een uitdaging

Woensdag hebben de spelers een dag vrijaf om goed uit te rusten van een intensieve week, waarna er donderdag en vrijdag op de Nijmeegse velden op de Eendracht wordt getraind. Met de kerstdagen zijn de spelers weer vrij. Tussen kerst en oud & nieuw wordt er dan weer getraind. Op vrijdag 30 december sluit NEC ‘de voorbereiding’ op de tweede seizoenshelft af met een oefenwedstrijd tegen de winterkampioen van de eerste divisie: Heracles Almelo.

Na dat duel, als oudejaarsavond is geweest, worden trainingen specifieker gericht op de tegenstander. Ajax dus. Een ploeg zoekend naar vorm, maar over het algemeen veel aan de bal. Vorig jaar wist NEC het de Amsterdammers, die destijds onder Erik ten Hag ook al niet in beste staat verkeerden, ontzettend lastig te maken. Pas in de 88e minuut brak invaller Brian Brobbey de ban: 0-1. “Als je tegen Ajax speelt weet je over het algemeen dat je weinig balbezit hebt. Dan moeten we een plan trekken hoe we met dat geringe balbezit toch gevaarlijk kunnen worden, terwijl we moeten voorkomen dat de tegenstander met veel balbezit datzelfde gevaar kan stichten. Daar pas je de trainingen op aan, hopend op een goede vertaling naar de wedstrijd. Want dat is uiteindelijk waar het om gaat.”

Luister hier naar de Jarda Podcast met Rogier Meijer.

Foto: Orange Pictures en ForzaNEC.nl