NEC heeft de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen met 0-1 verloren van FC Twente. In een overwegend saaie wedstrijd viel de beslissing pas in de 91e minuut, terwijl de beste mogelijkheden, zeker in de eerste helft, voor de Nijmegenaren waren. De wedstrijd begon met een mooi ontvangst voor Mattijs Branderhorst. De keeper, die door de zeer waarschijnlijke komst van Jasper Cillessen niet meer zeker is van een basisplek, werd door de supporters met veel gejuich en applaus ontvangen.

De wedstrijd begon bijna heel spectaculair: in de vijfde minuut verraste Oussama Tannane de keeper van FC Twente, Lars Unnerstall, met een bekeken afstandsschot vanaf de middenlijn. De bal zoefde echter een paar centimeter langs de linkerbovenhoek. In de vijftiende minuut stak dezelfde Tannane Pedro Marques weg met een bekeken steekbal. Unnerstall liet zich deze keer niet verrassen en bracht goed redding. Verdere grote kansen bleven in de openingsfase van de wedstrijden echter uit voor beide teams, hoewel NEC het betere van het spel had.

Beide teams wisten daarna niet meer te doen dan een vrije trap over het doel heen te schieten. Eerst schoot Václav Cerny over en een paar minuten later mikte Tannane te hoog. FC Twente kwam wel iets beter in de wedstrijd, maar tot kansen kwam het niet. De grootste mogelijkheden waren er juist voor de Nijmegenaren, nadat er een ruim kwartier nauwelijks iets gebeurde. Een gevaarlijke uitbraak in de 35e minuut werd verprutst door Marques. Even later was het weer Tannane die Unnerstall van afstand probeerde te testen, maar de Duitse doelman van de Tukkers bracht goed redding. Uit de daaropvolgende hoekschop werd de bal vervolgens van afstand over geschoten. De grootste kans kwam echter vlak voor rust: Marques mikte een gevaarlijke indraaiende voorzet van Tannane net naast.

Na een doelpuntloze eerste helft, waarin de betere kansen voor de Nijmegenaren waren, werd het spel aan het begin van de tweede helft niet veel sprankelender. Twente hield de bal redelijk vast, maar creëerde nauwelijks mogelijkheden. NEC probeerde in de tegenstoot gevaarlijk te worden, maar dit lukte ook niet echt. De beste mogelijkheden waren nog voor FC Twente, maar behalve een omhaal die ver naast vloog en een afstandsschot dat net langs de paal schoot kwamen de bezoekers uit Enschede ook niet. In de 81e minuut kwam NEC nog goed weg toen de bal na een enorme scrimmage door Virgil Misidjan hoog over werd geschoten.

Kort voor tijd kwam NEC er nog heel gevaarlijk uit, maar Elayis Tavsan vond Unnerstall op zijn pad. In de 91e minuut zette Twente dat gevaar om in een doelpunt: Sem Steijn wist de bal op aangeven van Joshua Brenet van dichtbij over Branderhorst heen te wippen. In de allerlaatste minuut kwam NEC nog bijna langszij; Calvin Verdonk raakte een voorzet van Lasse Schöne echter compleet verkeerd, waardoor Unnerstall eenvoudig redding kon brengen.

Daardoor start NEC het seizoen net als vorig jaar met een nederlaag. Dat is tegen het huidige FC Twente geen schande, maar zonde is het wel. Volgende week wacht promovendus FC Volendam aan de Dijk op de Nijmegenaren. Het Andere Oranje pakte eerder vandaag een punt op bezoek bij FC Groningen (2-2).  

Wedstrijdverloop:
90+1′ 0-1, Sem Steijn

Geel:
NEC Nijmegen: Duelund
FC Twente: Sadilek

Opstelling NEC Nijmegen:
Branderhorst; Van Rooij, Marquez, Kramer, El Karouani; Schöne, Tannane, Proper (88′ Baldursson); Tavsan (88′ Cissoko), Marques (75′ Bronkhorst), Duelund (70′ Verdonk).

Opstelling FC Twente:
Unnerstall; Brenet, Pleguezuelo, Pröpper (80′ Hilgers), Smal; Sadilek, Vlap (46′ Steijn) , Zerrouki; Cerny (69′ Cleonise), Ugalde (80′ Van Wolfswinkel), Tzolis (69′ Misidjan).

Scheidsrechter:
Danny Makkelie.

Aantal toeschouwers:
12.256.

Foto: Rob Koppers