NEC heeft zaterdagavond gelijkgespeeld tegen Sparta (1-1). NEC blijft daardoor ongeslagen in eigen huis in 2023. De Nijmegenaren vergaten zichzelf te belonen, want waren vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Door dit resultaat mist de ploeg van Rogier Meijer de kans om écht aan te sluiten bij de subtop van de Eredivisie, kijkend naar de overige resultaten tot nu toe in deze speelronde.

NEC begon, ondanks de nederlaag tegen Feyenoord van afgelopen woensdag, met een goed gevoel aan het duel. In de laatste vijf duels haalden de Nijmegenaren elf punten (2w, 2g, 1v). Maar ook de Spartanen kenden een uitstekende vorm. De laatste nederlaag van de ploeg van Maurice Steijn dateerde van 23 oktober. NEC kon ondanks de rode kaart afgelopen woensdag wel beschikken over Ivan Marquez. De tuchtcommissie besloot donderdag om de ontvangen kaart voor de Spanjaard te seponeren. Voorafgaand zette Steijn NEC op scherp door te zeggen ‘Dat NEC moest gaan aanvallen, wilden ze kans maken op plek 8.’

Veel kansen, maar geen goals

En dat leek te werken. NEC begon fel aan het duel en jaagde Sparta af. Dit resulteerde in kansen voor Nany Dimata uit een corner en Elayis Tavsan uit een vrije trap. Toch moesten de Nijmegenaren ook oppassen. Zo ging Philippe Sandler kinderlijk in de fout door de bal in de voeten van spits Tobias Lauritsen te schuiven. De spits kon vrij uithalen, maar profiteerde niet en schoot recht op doelman Jasper Cillessen af. NEC was sterker en had meer van het balbezit. Een periode van druk rondom de Sparta zestien volgde en kansen stapelden zich op. Sparta had moeite om onder de druk van de Nijmegenaren uit te komen. Mede door twee blessurebehandelingen kwamen de Spartanen ook niet echt in een ritme.

Oude voetbalwet bewijst zijn waarde

In de tweede helft veranderde het spelbeeld iets. Sparta kwam er beter in, mede door het inbrengen van Jonathan de Guzman. Toch kreeg NEC net na rust de grootste kans tot dan toe, toen Dirk Proper, na een prachtige aanval, oog in oog kwam te staan met Sparta-doelman Nick Olij. De Spartaan kon echter nog knap redden op de poging van de middenvelder. NEC vergat zichzelf opnieuw te belonen en dan gaat de oude voetbalwet gelden. Als je hem zelf niet maakt, maakt de tegenstander hem. Ook nu was dit het geval toen Arno Verschueren, volledig tegen de verhouding in, raak kopte uit een corner: 0-1.

De goal hield NEC niet tegen. Ze bleven de betere ploeg en kansen volgden. Sparta kon door de voorsprong ook wat meer achterover hangen. Daarom kwam de 1-1 ook niet geheel uit de lucht vallen. Sandler speelde de ingevallen Pedro Marques aan. De Portugees draaide prachtig weg en schoot de bal onderin de hoek binnen. Misschien nog wel mooier was het juichen van de spits, die een volleerd golfer nadeed. NEC wilde meer en gesteund door een volle Goffert gingen de Nijmegenaren er vol voor. Het bleek uiteindelijk niet genoeg voor een overwinning, waar de ploeg van Meijer wel recht op had.

In het kort

Wedstrijdverloop:
58′ 0-1 Verschueren
80′ 1-1 Marques

Geel: Marquez (NEC) Eerdhuijzen, Kitolano (Sparta)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Marquez, Sandler, El Karouani; Schöne, Duelund (75′ Marques) , Proper; Tavsan, Dimata, Cissoko (83′ Musaba).
Opstelling Sparta: Olij; Sambo (77′ Rekik), Vriends (42′ Abels), Auassar (42′ Eerdhuijzen) , Pinto; Verschueren, Kitolano, Mijnans; Namli, Lauritsen (88′ Van Mullem), Van Crooij (46′ De Guzman).

Scheidsrechter: Dennis Higler

Aantal toeschouwers: 12.500

Foto’s Rob Koppers & Orange Pictures