48 uur na de derby is NEC voor het eerst zelf met haar verhaal gekomen naar aanleiding van alles rondom de mislukte derby afgelopen zondag. Wilco van Schaik sprak middels een videoboodschap alle supporters en relaties toe. De algemeen directeur van NEC deed dat, net als afgelopen dagen in externe media, op een uitstekende manier.

Expliciet gaat hij in op het spandoek dat voorafgaand aan de wedstrijd omhoog werd getakeld. Vanuit heel het land werd dat doek, met de tekst Pure Haat, afgelopen dagen afgekeurd. Vitesse-trainer Letsch beklaagde zich tegenover Voetbal International. “We kwamen het veld op en ik zag dat doek. Ik dacht: wat is dit? We spelen voetbal.” Van Schaik trekt het boetekleed aan voor deze verkeerde inschatting. “Er is maar één partij die dat kwalijk te nemen valt en dat zijn wij: NEC. Dat ben ik, als directeur. Intern hebben wij een inschattingsfout gemaakt. Dat spandoek is beoordeeld en dat is verkeerd beoordeeld. Het is beoordeeld op basis van het verleden en ook het moment waarop die beslissing is gemaakt weegt mee. Zo’n spandoek wordt niet een dag voor de wedstrijd gekeurd. Achteraf gezien had dat anders gemoeten.”

Legio Noviomagum
Van Schaik wil expliciet benoemen dat Legio Noviomagum, de supportersgroep achter de talloze fraaie doeken die elke week weer zichtbaar zijn in De Goffert, hier niets kwalijk te nemen valt. “Wij hebben die beslissing genomen. Legio is er altijd voor ons. Het zijn de sfeermakers van de club, ze hebben altijd fantastische spandoeken.”

De gehele videoboodschap van Van Schaik vind je hieronder. De directeur verwacht tot minimaal de winterstop niet in eigen Goffert te kunnen voetballen en roept iedereen op de club te steunen. “Er gaat veel gevraagd worden de komende periode, we moeten gaan reizen. We krijgen weer te maken met extra kosten. Maar samen kunnen we het aan”, spreekt Van Schaik moedig. NEC geeft bovendien via haar officiële kanalen aan dat eenieder die iets kwijt wil bij de club, persoonlijk contact op kan nemen.

Foto’s: Rob Koppers