NEC heeft zondagavond uitstekende zaken gedaan door op bezoek in Alkmaar met 2-4 te winnen van AZ. De Nijmeegse formatie klom door de zege naar de subtop van de Eredivisie. Limbombe (2x), Santos en Woudenberg waren de doelpuntenmakers aan Nijmeegse zijde.

Mistig
Hoewel het duel in een overtuigende zege eindigde voor NEC, leek het er tien minuten voor aanvang niet op dat de wedstrijd zou doorgaan. Laaghangende bewolking en mistbanken zorgden ervoor dat het nagenoeg onmogelijk was om te voetballen. Arbiter Van den Kerkhof besloot om toch maar af te trappen. Achteraf een voor NEC verstandige keuze, want de Nijmegenaren speelden een weergaloze wedstrijd. Nadat de confrontatie wat moeizaam op gang kwam, zorgde Anthony Limbombe in de 30ste minuut met een magistrale vrije trap voor de openingstreffer. De Belg krulde de bal ongenaakbaar hard langs doelman Countinho.

NEC kon amper vier minuten genieten van de openingstreffer, want Hendriksen zette AZ al gauw op gelijke hoogte. De capabele middenvelder schoof de bal met een bekeken schot langs doelman Kirsten. NEC leek even in het nauw te zijn gedreven, maar in de counter sloeg NEC wederom toe. Een loepzuivere voorzet van Ritzmaier werd kiezelhard binnen geknald door superspits Santos. De Venezolaan zette NEC op 1-2 en tekende voor zijn zevende competitietreffer van dit seizoen. Na de Nijmeegse voorsprong kwamen beide elftallen niet tot doelpuntrijke kansen en zocht NEC met een voorsprong de kleedkamer op.

Ongekende luxe
Na de gebruikelijke onderbreking bleef NEC bij waar het gebleven was: de tegenstander van het kastje naar de muur spelen met wonderschone aanvallen. Het was de ‘Witte Keniaan’, Lucas Woudenberg, die de Nijmegenaren naar een comfortabele 1-3 schoot. De linksback zette de aanval zelf op en schoot de bal met een vervelende stuiter in het natte Alkmaarse doel. Het was een ongekende luxe om NEC zo te zien voetballen. Niet zozeer het rendement wat er uit het spel werd gehaald qua doelpunten, maar meer het strijden voor elke meter en het verzorgde positiespel. Vorig seizoen speelde NEC al de sterren van de hemel. Dat was natuurlijk een niveau lager, maar het is aantrekkelijk om Nijmegen Eendracht Combinatie te zien schitteren tussen de witte lijnen.

Hoe cliché het ook klinkt, maar na de 1-3 leek het ietwat te verslappen bij NEC. Maar een bewegende, ijverige en loepzuivere Limbombe wilde meer. De rappe Belg zorgde met een goede loopactie dat hij linea-recta op het doel van AZ afging. Limbombe schoof de bal tussen de benen van Coutinho door en tekende aan voor de vierde Nijmeegse treffer. Een kleine tien minuten nadat doelpunt zorgde wederom Hendriksen voor een Alkmaarse goal. De middenvelder was het snelst bij een schot dat niet kon worden gepakt door doelman Benjamin Kirsten. Even leek AZ terug te komen in het duel, maar NEC bleef zoals het hele seizoen al redelijk makkelijk overeind en boekte zijn vijfde zege van het seizoen.

Zesde stek
De Nijmegenaren bezetten hierdoor de zesde positie op de ranglijst met 17 punten uit 11 duels en slechts drie punten minder dan aartsrivaal Vitesse. Over vier weken staat de Derby van Gelderland op het programma. Maar eerst wacht zaterdag die andere, stugge en lastig te bespelen Gelderse ploeg. De Graafschap komt op bezoek in De Goffert. Het zaterdagavond duel begint om 19.45 uur.

Wedstrijdstatistieken:

Scoreverloop:

’29 0-1 Anthony Limbombe

’33 1-1 Markus Hendriksen

’34 1-2 Cristian Santos

’49 1-3 Lucas Woudenberg

’57 1-4 Anthony Limbombe

’66 2-4 Markus Hendriksen

 

Gele kaarten:

Gouweleeuw, Van der Linden (AZ)

 

Opstelling AZ: Coutinho; Johansson, Gouweleeuw, Van der Linden, Haps; Van Overeem (’59 Hupperts), Rienstra, Hendriksen; Dos Santos, El-Hamdaoui (’59 Jahanbakhsh), Janssen (’70 Tankovic)

 

Opstelling NEC: Kirsten; Kane, Van Eijden, Golla, Woudenberg; Bikel, Breinburg, Foor, Ritzmaier (’77 Rayhi), Limbombe (‘90+2 Celik), Santos

 

Toeschouwers:

15.555