Vrijdagmorgen werd bekend dat bij de derby geen uitsupporters aanwezig zullen zijn. NEC laat in een reactie weten verrast te zijn met de snelheid van het besluit en heeft ook vraagtekens bij de de veiligheid van de spelers en staf. 

De club meldt dat zij weinig inspraak hadden in deze beslissing. “De snelheid van de definitieve beslissing verraste ons, want gisteren werd ons medegedeeld dat we bij deze beslissing betrokken zouden worden. Dit is een heel teleurstellende boodschap voor onze supporters, terwijl zij zich al seizoenen goed gedragen bij uitwedstrijden”, vertelt algemeen directeur Wilco van Schaik op de website van NEC.

“Ik vraag me af of er nog aan de kwaliteitsnormen en -eisen van betaald voetbal wordt voldaan op het moment dat je de veiligheid van meereizende supporters niet kunt garanderen. We respecteren dat Vitesse de veiligheidsrisico’s voor onze supporters afweegt, maar vinden het krom dat wij als bezoekende club nu de dupe zijn van de verwachte wanordelijkheden van de Vitesse-supporters. Daarmee is een ondergrens bereikt”, vervolgt Van Schaik.

Veiligheid spelers

NEC meldt dat zij verzekerd willen zijn van veiligheid voor zowel spelers als staf. Anders hoeven zij volgens Van Schaik niet eens naar Arnhem af te reizen. “Vitesse heeft aangegeven niet volledig voor de veiligheid van onze supporters in te kunnen staan. Zo waren er voortekenen dat thuissupporters op meerdere tribunevakken acties jegens het bezoekersvak wilden organiseren en daarbij het veld zouden willen betreden. Wie geeft ons nu dan de zekerheid dat onze spelers, staf, directie en medewerkers straks wél veilig zijn bij aankomst, vertrek en tijdens de wedstrijd? We zijn ook benieuwd wat de KNVB daarvan vindt? Het moet honderd procent veilig zijn, anders hoeven we niet eens aan de wedstrijd te beginnen. We praten, inclusief heen- en terugreis, over veilig en gastvrij professioneel betaald voetbal. Ook voor spelers en staf.”

Andere mogelijkheden

De club is bezig om alternatieven voor supporters mogelijk te maken. “We onderzoeken de mogelijkheid om onze supporters met een kaart te faciliteren op de wedstrijddag, om de derbysfeer toch gezamenlijk mogelijk te maken. Daar gaan we nu gesprekken voor plannen. Met onze goede verstandhouding tussen club, gemeente en politie hopen we hier iets voor elkaar te krijgen. Uiteraard met de focus op ieders veiligheid.”

Foto: Orange Pictures