Na een vrij weekend voor de mannen van Rogier Meijer staat vrijdagavond het tweede thuisduel van het seizoen tegen FC Groningen op het programma. Vorig jaar stond die wedstrijd vooral in het teken van de lege tribunes in De Goffert, maar vrijdag staat er een sfeervolle Bloedkuul op de Trots van het Noorden te wachten. Ontmoetingen met de groen-witten zijn nooit saai.

Leeg Gofferstadion

Vorig seizoen begonnen de Nijmegenaren flitsend aan het duel, waarbij alleen fans in de grachten van het stadion aanwezig waren. De FC werd aan flarden gespeeld en dankzij goals van Jonathan Okita, Ali Akman en Elayis Tavsan boekte NEC haar grootste Eredivisiezege van het seizoen. Na de wedstrijd vierden de spelers feest met de supporters die achter de hekken stonden. In de uitwedstrijd later dat seizoen maakte NEC er weer drie, alleen incasseerde het ook vier tegentreffers. Ondanks een vroege rode kaart voor Souffian El Karouani boden de Nijmegenaren knap weerstand en boog het pas, zoals zo vaak dat seizoen, in blessuretijd: 4-3.

Hattrick Vleminckx

In het seizoen 2010-2011 werd ook een spectaculaire editie van NEC – FC Groningen afwerkt. Een wedstrijd waar Lasse Schöne en Jasper Cillessen ook al op het veld stonden voor de Nijmeegse driekleur. Het team van Wiljan Vloet kwam al snel op voorsprong, want in minuut vier was het de Belg Björn Vleminckx die tekende voor de 1-0. Binnen het kwartier was het wederom Vleminckx die de voorsprong verdubbelde.

NEC had niet veel moeite met Groningen en pas in minuut zeventig deed de ploeg van Pieter Huistra wat terug. Thomas Enevoldsen maakte de aansluitingstreffer, maar niet veel later zorgde Vleminckx voor zijn hattrick van de avond. In de extra tijd deed Groningen via Petter Andersson nog iets terug. Het werd in Nijmegen uiteindelijk 3-2 voor NEC door hattrickheld Vleminckx.

Laatste overwinning Groningen in Nijmegen

De laatste nederlaag van NEC in eigen huis tegen Groningen dateert van 2013. Voor beide ploegen was het de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. NEC begon dat seizoen met een geheel nieuwe voorste linie (Christoph Hemlein, Michael Higdon en Cihat Celik). Het was Tjaronn Chery die in tweede instantie doelman Kalle Johnsson wist te verschalken. Door goed combinatievoetbal met Nick van der Velden, Chery en Andraz Kirm leidde dat tot de 0-2 door Kirm. Vanuit een voorzet van Hemlein kon Navarone Foor fraai inkoppen en tekende hij vlak voor rust voor de 1-2, maar na de thee verdubbelde Groningen haar productie door doelpunten van David Texeira en Richairo Zivkovic.

Daarmee wonnen de Noordelingen met 1-4 en was er veel werk aan de winkel voor Alex Pastoor, die twee weken later ontslagen zou worden. Onder zijn opvolger Anton Janssen ging het niet veel beter: de return in Groningen werd 5-2.

Foto’s: Orange Pictures & Rob Koppers