NEC heeft zaterdagavond de vierde overwinning van het seizoen geboekt. De ploeg van Alex Pastoor speelde in de Rotterdamse Kuip zeker geen grootse wedstrijd tegen Feyenoord, maar slaagde er desondanks in de drie punten mee terug te nemen naar Nijmegen: 0-1. Een buitenspeldoelpunt van middenvelder Nick van der Velden maakte het verschil.

De bezoekers hadden over geluk niet te klagen in de openingsfase. Nadat Feyenoord, dat op eerherstel aasde na de 6-0 nederlaag van vorige week bij FC Groningen, enkele goede mogelijkheden om zeep had geholpen, was het na zeven minuten controleur Ryan Koolwijk die mocht aanleggen voor een vrije trap. De geboren Rotterdammer plaatste het leder panklaar op het hoofd van medespeler Van der Velden, die Feyenoord-doelman Erwin Mulder verschalkte met een prima kopbal. De doelpuntenmaker deed dat overduidelijk vanuit buitenspelpositie, maar arbiter Tom van Sichem keurde de treffer toch goed: 0-1.

Feyenoord ging op zoek naar de gelijkmaker, werd ook meermaals gevaarlijk via vleugelflitser Ruben Schaken, maar de uitblinkende Gábor Babos weigerde te capituleren. De doelman van de Nijmegenaren vertegenwoordigde in de jaargang 2004/2005 de clubkleuren van de Rotterdammers, alvorens hij zich verbond aan NEC, en groeide naarmate het eerste bedrijf vorderde uit tot een plaaggeest voor zijn voormalig werkgever. Aan de andere kant waren Krisztián Vadócz en Van der Velden namens de Gelderse formatie dichtbij een tweede goal, maar zij misten de scherpte voor het doel.
Na de thee was het spelbeeld niet veel anders: Feyenoord viel, weinig overtuigend, aan, terwijl NEC loerde op de counter. In tegenstelling tot voor de rust kwam de thuisploeg in de tweede helft echter niet tot enorme kansen, ondanks legio hoekschoppen. De grootste was in de slotfase voor Ruben Schaken, maar de volledig vrijstaande invaller wist een voorzet vanaf de rechterflank niet tussen de palen te koppen, waardoor de match eindigde in een 0-1 zege voor de gasten.

Door de driepunter stijgt NEC naar een dertiende plaats in de Eredivisie. De club uit de Keizerstad bivakkeerde enkele weken geleden nog in de degradatiezone, maar is inmiddels door twee achtereenvolgende winstpartijen – vorig week kreeg FC Utrecht met 3-1 klop – opgeklommen op de ranglijst. Het verschil met Feyenoord, dat achtste staat, bedraagt nu nog ‘maar’ vijf punten.

Foto’s Ton Niessing