NEC heeft zondagmiddag in eigen huis met 0-3 verloren van AZ. De Nijmegenaren wisten niet te profiteren van het puntenverlies van Ajax. NEC begon prima aan de wedstrijd, maar in de tweede helft was het erg slordig wat de ploeg van Rogier Meijer liet zien.

Na de verloren bekerfinale vorige week zondag kreeg NEC de kans zich te richten op de vijfde plaats in de competitie. Rogier Meijer moest het stellen zonder Bart van Rooij, de rechtsback viel tegen Feyenoord wederom uit met een hamstringblessure. Brayann Pereira was zijn vervanger. Sontje Hansen begon op de bank omdat hij de dag ervoor vader is geworden. NEC begon fel aan de wedstrijd, binnen een halve minuut waren ze al dicht bij een doelpunt. Vanuit een lange bal, kwam de bal bij Tjaronn Chery en hij verraste doelman Mathew Ryan. Laatstgenoemde pakte een terugspeelbal op, die nog werd aangetikt door Rober González, dit leverde een indirecte vrije trap voor NEC in de zestien. Enkele minuten later kwam AZ tegen de verhoudingen in op voorsprong. Dani de Wit wist te profiteren van het geklungel in de verdediging van NEC: 0-1. Er volgde nog een tegenslag, want Philippe Sandler moest vroegtijdig het veld verlaten met een blessure, hij leek naar zijn hamstring te grijpen. Naarmate de eerste helft vorderde, werd het spel van NEC wat minder en kreeg AZ meer de ruimte. Een van de spaarzame kansen aan Nijmeegse zijde in de eerste helft kwam na een voorzet van González op Kodai Sano, de Japanner kopte recht op Ryan.

Tweede helft

Na rust werd Pereira vervangen door Hansen. Sano ging daardoor op de rechtsbackpositie spelen. De Alkmaarders breidden de score vervolgens verder uit via Vangelis Pavlidis, de Griek wist via een volley de bal knap binnen te schieten. Hoewel de ploeg van Maarten Martens niet goed voetbal op de mat wisten te leggen waren ze wel effectief. Hetgeen er bij NEC juist aan ontbrak. Het voetbal dat NEC liet zien was erg matig. AZ greep elke kans aan om tijd te rekken, tot grote frustratie van de NEC-supporters. De scheidsrechter vond het allemaal wel prima en gaf geen kaarten hiervoor. In de slotfase van de wedstrijd was NEC dicht bij een treffer, uit een corner kopte Koki Ogawa net naast. Er volgden nog een paar kansen voor NEC, waaronder een kopbal van Sylla Sow. In de extra tijd zorgde Ernest Poku namens AZ voor de definitieve beslissing in de Goffert: 0-3. NEC wist dus niet te profiteren van het puntenverlies van Ajax. Door de nederlaag is NEC ook niet meer ongeslagen dit jaar in eigen huis.

In het kort

Wedstrijdverloop
16′ Dani de Wit 0-1
58′ Vangelis Pavlidis 0-2
90+4′ Ernest Poku 0-3

Gele kaarten:
Dani de Wit, Vangelis Pavlidis, Yukinari Sugawara (AZ), Dirk Proper (NEC)

Opstelling NEC: Cillessen; Pereira (55′ Hansen), Sandler (23′ Ross), Nuytinck, Verdonk; Hoedemakers, Chery, Proper; González (66′ Sow), Ogawa, Sano.

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Penetra, Bazoer, De Wit (90′ Møller Wolfe); Mijnans, De Wit, Belic (75′ Dantas), Sadiq (90′ Poku), Pavlidis, Van Bommel (81′ Van Brederode).

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Foto: Rob Koppers