Om in de toekomst uit de financiële problemen te komen, staat NEC er best voor open om in zee te gaan met een investeerder of groep investeerders. Algemeen directeur Wilco van Schaik vertelt in de Jarda Podcast dat er af en toe ook gesprekken worden gevoerd met buitenlandse geïnteresseerden. Een van hen was Mikhail Ponomarev, maar met de Rus is enkel gesproken over een overbruggingskrediet dat uiteindelijk toch door de bekende 4 B’s werd afgesloten.

"Deze man wilde lenen en kijken in deze club", aldus Van Schaik over Ponomarev. "Hij had zeker de ambitie om in de toekomst meer te doen, maar daar hebben we geen afspraken over gemaakt. We wilden ons niet vastpinnen op iets waar we nu nog niet aan toe zijn. Het zette ons wel aan het denken. Ik heb het eens eerder gezegd dat we altijd open staan voor mensen met een goed plan. Laten we eerlijk zijn, als er morgen iemand komt, een buitenlander, met een goed plan. Wij als directie, rvc en Stak zeggen: ‘Dat is een goed plan, er is dekking voor vijf jaar.’ Waarom zouden we dat niet doen?"

Van Schaik benadrukte in het verleden al dat je als club in Nederland nooit de top kan bereiken zonder een flinke investering. "Ik geloof er heilig in dat clubeigenaren er meer en meer gaan komen in het voetbal. Kijk maar naar het internationale voetbal, in Engeland, in Spanje. In Nederland is de top zes van de Eredivisie ook op enige wijze gefinancieerd door iemand als Scheringa, Van Seumeren, een aandelendeal, stadiondeal of vrienden van Feyenoord. Clubs kunnen bijna niet zonder."

De 4 B’s, Marcel Boekhoorn, Harold en Bert Bons en Jack Bongers, zien het voorlopig niet zitten om NEC over te nemen. Van Schaik kreeg dat al eerder van de vier belangrijkste investeerders te horen. "Geen van hen heeft toen gezegd dat ze wilden instappen. Ze hebben allemaal nog hun eigen overwegingen, zijn te druk en zien het niet zitten om nu als enige in te stappen. Voor de komende een à twee jaar zullen zij dat niet doen."

Marcel Boekhoorn

Ondertussen gingen er aan het einde van het jaar ook allerlei wilde geruchten over een Duitse overname en een Amerikaanse overname waar Boekhoorn bij betrokken zou zijn. "Ik hoor ook weleens wat. Ik denk dat je dit moet zoeken, en ook de verantwoordelijkheid moet leggen, bij de mensen die dit de wereld in brengen. De naam van Marcel wordt vaak gebruikt, dat vindt hij zeer kwalijk. Dan gaat het vooral over zijn geld. Hij is de enige die erover beslist. Bij dit soort geruchten wordt hij betrokken, zonder dat hij enige toezegging heeft gedaan. Dat betreurt hij en het is voor rekening van mensen die dit roepen."

Een overname door Boekhoorn gaat voorlopig niet gebeuren, verzekert Van Schaik. "Marcel is het voorlopig niet van plan, is nog druk met zijn eigen bedrijven waarvan hij er veertig heeft over de hele wereld. NEC is heel belangrijk voor hem, maar nog niet om grootaandeelhouder te worden of iets dergelijks. Dan wil hij er vaker zijn en dat kan nog niet. Marcel heeft dat eerlijk aan ons aangegeven en gezegd dat hij de club nooit loslaat en er altijd zal zijn. Maar we moeten niet op hem rekenen om nu in de club te stappen, dat is een heel eerlijk verhaal."

Van Schaik legde ook uit waarom hij vindt dat het gevaarlijk is dat mensen te pas en te onpas de naam van Boekhoorn betrekken bij geruchten over een overname. "We moeten eerlijk zijn en geen kwade en verkeerde verwachtingen wekken, anders heeft men het straks weer over ‘die Boekhoorn die de club in de steek laat’ als de geruchten geen waarheid worden. Het is helemaal niet ter sprake geweest. Het is wel kwalijk dat mensen er continu over beginnen, want daardoor worden bij de achterban verkeerde verwachtingen gewekt. Natuurlijk staan we open voor investeerders. Daar praten we ook mee en dat zijn Engelsen, Amerikanen, Russen, etc. Dat gebeurt niet iedere week, maar dat soort gesprekken lopen wel. Het is wel kwalijk dat zoiets weer ergens terechtkomt wanneer zulke gesprekken lopen."

Beluister hier de volledige Jarda Podcast met Wilco van Schaik.

Foto’s: Rob Koppers