NEC heeft vrijdagmiddag in een besloten oefenwedstrijd gelijkgespeeld tegen FC Utrecht: 2-2. Michael Heinloth en Jay-Roy Grot scoorden aan Nijmeegse kant. Bij FC Utrecht kregen de reserves speelminuten.

Terwijl heel Nijmegen langs de Via Gladiola de wandelaars van de Vierdaagse binnenhaalden – of de Vierdaagse zelf liepen – speelde NEC in het diepste geheim een oefenduel op Zoudenbalch, het trainingscomplex van FC Utrecht. Trainer Adrie Bogers stelde voornamelijk zijn eerste keus op, maar had vooral voorin ruimte voor andere namen zoals Mohamed Rayhi en Kévin Mayi. Joris Delle, Anass Achahbar, Arnaut Groeneveld, Maarten Paes, Frank Sturing en de geblesseerde Kevin Jansen zaten op de tribune.

Ferdi Kadioglu deed voor het eerst sinds zijn uitstapje met Oranje onder 19 mee. Bij FC Utrecht startten de reserves van het Europa League-duel met Valetta. Onder hen Dario Dumic, die in het centrum speelde. Hij en zijn ploeggenoten werden na ruim een kwartier geklopt door nota bene rechtsback Michael Heinloth, die op de rand van het strafschopgebied uithaalde en knap raak schoot: 0-1.

Daarvoor was er nog weinig te beleven in het duel. Beide teams wachtten af en vooral Utrecht was, met de jonkies in de aanval, slordig aan de bal. Achterin stonden de bekendste namen met Dumic en andere potentiële basisklanten als Giovanni Troupee, Ramon Leeuwin en Robin van der Meer. Pas richting de rust kreeg de thuisploeg kansen. In de laatste minuut van de eerste helft kwam Utrecht toch nog op voorsprong. Na een foute terugspeelbal van Rayhi trof aanvaller Nick Venema doel. Zo zochten beide teams bij een 1-1 stand de kleedkamer op.

Tweede helft
Vlak na rust hield Smits NEC direct op de been met een knappe redding op een poging van invaller Sylla Sow. Aan de andere kant was het niet lang daarna wel raak. Jay-Roy Grot, die Mayi na rust afloste, schoot raak namens de bezoekers uit Nijmegen: 1-2. Tien minuten later voorkwam Smits de gelijkmaker. Hij tikte een vrije trap van Urby Emanuelson knap uit de linkerbovenhoek. In de daaropvolgende counter verzuimde Rayhi er 1-3 van te maken.

NEC kreeg vervolgens de rekening gepresenteerd voor het missen van die kans, want nog geen minuut later stond de gelijkmaker op het scorebord. Sow, ex-jeugdspeler van NEC, knalde de bal van afstand achter Smits. In de tweede helft hield Utrecht sowieso beter stand. NEC was vooral voorin slordig en kwam tot minder kansen. Aan de andere kant bezorgde invaller Issa Kallon Utrecht bijna de oefenzege, maar zijn poging ging voorlangs. Het duel eindigde in 2-2.

NEC verblijft nog tot zaterdag op trainingskamp in Heelsum. Komende woensdag staat de volgende oefenwedstrijd op het programma: in het Belgische Lier tegen Lierse SK.

Wedstrijdverloop:
16′ 0-1: Heinloth.
45′ 1-1: Venema.
50′ 1-2: Grot.
61′ 2-2: Sow.

Opstelling NEC: Smits; Heinloth, Buwalda (68′ Aktas), Golla, Joppen (68′ Hoogveld); Oratmangoen (75′ Den Heijer), Kadioglu, Breinburg (46′ Bikel); Larsson, Mayi (46′ Grot), Rayhi (68′ Sleegers).

Opstelling FC Utrecht: Marsman; Troupee (64′ Sinteur), Leeuwin (80′ Rick van der Meer), Dumic (80′ Demon), Robin van der Meer; Van Rooijen (64′ Kallon), Peijnenburg, Velanas, Emanuelson (80′ Pattynama); Ould-Chikh (38′ Sow), Venema (80′ Hulterman).

Foto: David van Haren

Al het belangrijke NEC-nieuws direct op je computer, tablet en telefoon? Meld je aan voor pushberichten!