NEC heeft zichzelf zondagmiddag te kijk gezet in het Mandemakers Stadion. Het armzalige optreden van de Nijmegenaren werd pas in de absolute slotseconde afgestraft. Nota bene debutant Roy Kuijpers, die deze week overkwam van FC Den Bosch, tikte de Waalwijkers in de allerlaatste seconde naar de overwinning na gepruts van Bart van Rooij en Calvin Verdonk.

De wedstrijd opende redelijk hetzelfde als vorige week tegen SC Cambuur, alleen was het ditmaal andersom en kwam NEC na een kwartier tegen de verhouding in op voorsprong. Na een moeizame openingsfase voor de Nijmegenaren kwam het eerste schot op doel van Dirk Proper, die de geblesseerde Édgar Barreto verving. Een corner volgde en grabbelen van doelman Vaessen bracht Jordy Bruijn in stelling voor een leeg doel binnen te tikken. Lang kon NEC van de voorsprong niet genieten, want hoewel Ali Akman op aangeven van Elayis Tavsan al snel de voorsprong leek te verdubbelen, was het Jens Odgaard die profiteerde van geklungel van Ivan Marquez en Souffian El Karouani. Hij schoof de bal via de binnenkant van de paal binnen en trok de stand gelijk.

Vaessen had weliswaar een knap antwoord op de kopbal van Akman, later grabbelde hij wel opnieuw toen Mattsson het vanaf een meter of 25 probeerde. Op slag van rust leek Mattsson alsnog het net te vinden, maar hij wist een fraaie voorzet van Tavsan niet tussen de palen te krijgen met zijn borst. Deze voorzet was een van de weinige lichtpuntjes van Tavsan’s eerste helft en Meijer greep dan ook naar eigen begrippen rigoureus in. De vleugelspeler mocht samen met Akman in de kleedkamer achterblijven en daardoor kwam er weer speeltijd voor Ole Romeny en Calvin Verdonk.

Diezelfde Romeny leek al snel op weg naar de voorsprong, maar handelde te traag om echt tot een doelpoging te komen. Desondanks viel de spits erg bedrijvig in en had de Waalwijkse defensie de handen vol aan Romeny. Aan de andere kant gold hetzelfde en niet geheel verrassend kregen alle vier de centrumverdedigers op het veld binnen een kwartier geel. Branderhorst wist zich ondertussen te onderscheiden door een strak schot van doelpuntenmaker Odgaard klem te pakken in een druk strafschopgebied.

NEC kwam pas in de slotfase dankzij de ingevallen Javier Vet en Mikkel Duelund aan voetballen toe, maar wist dat maar moeilijk om te zetten in echte kansen. Uiteindelijk was het nota bene RKC dat via Roy Kuijpers, die deze week overkwam van FC Den Bosch, dat het dichtsbij de overwinning was. In de allerlaatste seconde ging het dan ook helemaal mis: Bart van Rooij verslikte zich volledig waardoor drie RKC’ers alleen op Branderhorst af konden en daarmee de goalie kansloos lieten: 2-1.

In het kort
Scoreverloop:
16′ 0-1 Bruijn
28′ 1-1 Odgaard
90+4′ 2-1 Kuijpers

Geel: Marquez, Odenthal, Verdonk (NEC), Augustijns, Adewoye, Azhil (RKC)

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Marquez, Odenthal, El Karouani; Proper (75′ Duelund), Bruijn (64′ Vet), Schöne; Tavsan (46′ Verdonk), Akman (46′ Romeny), Mattsson (85′ Bronkhorst)

Scheidsrechter: Dennis Higler

Foto’s: Orange Pictures