NEC heeft woensdag de jaarcijfers van het seizoen 2019/20 gepresenteerd. Daarin valt op dat de Nijmeegse club in die jaargang flink sneed in de kosten, maar dat er desondanks verlies werd gedraaid. De financiële huishouding van NEC is nog altijd zorgwekkend.

De kosten van NEC bedroegen in het voorgaande seizoen (2018/19) nog een torenhoog bedrag van 12,3 miljoen tegenover een omzet van 8,6 miljoen. De Nijmeegse club zette een bezuinigingsplan in, wat resulteert in een kostendaling naar 9,8 miljoen. De omzet daalde met één miljoen euro naar 7,6 miljoen euro, waardoor NEC nog altijd 2,2 miljoen meer heeft uitgegeven dan dat er binnenkomt. Het negatief nettoresultaat bedraagt 411.000 euro, waardoor het eigen vermogen nu 3,9 miljoen negatief is. NEC wijt de omzetdaling aan een lagere degradatievergoeding en de gevolgen van de coronacrisis.

NEC noteerde opnieuw een positief transferresultaat, nu van 1,5 miljoen euro ten opzichte van 3,1 in het seizoen ervoor. Waarschijnlijk komt dit door de transfer van Mike Trésor Ndayishimiye naar Willem II, Sven Braken naar Livorno en Anthony Musaba naar AS Monaco. Het transferresultaat van dit seizoen (2020/21) is volgens NEC nu 1,2 miljoen euro.

Opvallend is dat NEC vorig seizoen 10 fte meer in dienst had dan in het jaar ervoor, maar dat de salariskosten wel daalden van 4,4 miljoen naar 3,7 miljoen euro. De Nijmegenaren hadden in de selectie 5,5 meer fte in dienst. Ook de staf en de post ‘directie en kantoor’ kregen er fte bij. Voor de club was het een zegen dat er gebruik kon worden gemaakt van de NOW-regeling. Daardoor kreeg NEC een voorschot van negen ton om de salariskosten mee te compenseren.

Fouten

Wat misschien nog het meest opvalt aan het jaarverslag van NEC is het grote aantal typfouten, verkeerde cijfers en dubbelingen in de tekst. Op de website spreekt de club plots van 8,9 miljoen euro aan kosten, terwijl dat 9,8 moet zijn. In het jaarverslag staat in de tekst een omzet van 8,3 miljoen euro, maar dat moet 7,6 miljoen euro zijn. De drie alinea’s over de stadionontwikkeling zijn zonder aanpassingen gekopieerd uit het jaarverslag van 2018/19.

Lees hier meer over de jaarcijfers van NEC.

Foto: Rob Koppers