NEC heeft het jaar vrijdag afgesloten met een overtuigende zege op FC Eindhoven: 1-4. Na vier duels op rij zonder zege pakte de Nijmeegse ploeg drie punten in de laatste wedstrijd van 2019.

In de eerste helft ging de wedstrijd lang gelijk op. Eindhoven kreeg de eerste schietkans en NEC stichtte via Anthony Musaba en Zian Flemming gevaar. Even later werd een poging van Jonathan Okita geblokt en schoot Bas Kuipers de bal op de vuisten van keeper Ruud Swinkels. Okita deed dat even later ook toen NEC counterde.

De grootste kans van Eindhoven volgde daarna. De thuisploeg kreeg de bal er tot twee keer toe niet in en uiteindelijk haalde Bart van Rooij de bal ternauwernood van de lijn. Uit de counter werd een voorzet van Anthony Musaba gekraakt. Vlak voor rust opende NEC alsnog de score. Ole Romeny versierde een vrije trap. Jellert van Landschoot nam die en Rens van Eijden kopte via de lat raak: 0-1.

Tweede helft
Nadat NEC al vroeg in de eerste helft moest wisselen – Josef Kvida raakte geblesseerd en werd vervangen door Frank Sturing – verdubbelden de Nijmegenaren de score vanuit de counter. Flemming stuurde Musaba weg met een goede steekpass. De aanvaller kwam voor zijn man, veroverde de bal en ging op keeper Swinkels af, die hij met een bekeken stiftje te kijk zette: 0-2.

Eindhoven stelde er in de tweede helft steeds minder tegenover en NEC bleef eenvoudig overeind. De Nijmegenaren waren echter nog niet klaar en kwamen na 72 minuten op 0-3. Okita leidde zelf een counter in, werd half naar de grond gewerkt en kreeg voordeel. De linksbuiten perste er een enorme sprint uit over zo’n zeventig meter en had Van Landschoot naast zich. De Belg kreeg de bal en tikte binnen tegen zijn oude club.

Helaas moest Mattijs Branderhorst daarna nog wel vissen, aangezien Rigino Cicilia van afstand raak schoot. NEC bepaalde de eindstand vervolgens op 1-4. Musaba ging naar de grond en er volgde een strafschop, die benut werd door Romeny.

Wedstrijdverloop
39′ 0-1: Van Eijden.
59′ 0-2: Musaba.
72′ 0-3: Van Landschoot.
82′ 1-3: Cicilia.
90′ 1-4: Romeny.

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Van Eijden, Kvida (55′ Sturing), Kuipers; Flemming (77′ Van de Looi), Dijkstra, Van Landschoot; Musaba, Romeny, Okita (84′ Wolters).

Opstelling FC Eindhoven: Swinkels; Van den Eynden, Peijnenburg, Biemans, Zé Pedro (62′ Janssen); Essikal, Van der Sande, Idzes (62′ De Meij); Bourard, Cicilia, Makasi (65′ Dromers).

Foto: Jack Wolters