NEC heeft zaterdagmiddag het oefenduel met Engelse vijfdedivisionist Altrincham FC winnend afgesloten. In een fysiek en soms wat onvriendelijk duel in Weurt stond na exact 90 minuten een 4-0 eindstand op het bord.

Het duel kende een wat druilerig begin met vruchteloze pogingen van Magnus Mattsson en rechtsback Bart van Rooij. Hiertegenover stond een mooi stiftje van de nieuwe linksbuiten Lars Olden Larsen, maar zijn poging deed het net niet bollen door een Engelse clearing iets voor de doellijn. Na een kwartier werd de brilstand wel van het scorebord gekopt. Het was middenvelder Dirk Proper die een corner binnenwerkte door vanuit de doelmond raak te koppen: 1-0.

In plaats van doordrukken door de op papier thuisspelende ploeg was het echter oppassen geblazen. Calvin Verdonk, wegens gebrek aan centrale verdedigers wederom als rechtercentrale verdediger opererend, haalde een doorgebroken Altrincham FC aanvaller naar beneden. Gelukkig voor de NEC’er was de scheidsrechter zeer coulant en toonde hij Verdonk slechts geel. Nagenoeg direct na de daaropvolgende mislukte vrije trap van de Engelsen zorgde een opstomende linksback Youri Baas voor een tweede jubelmoment voor de Nijmegenaren. Zijn opmars vanaf de linkerkant besloot hij namelijk met een strakke voorzet, die door een onfortuinlijke Engelse verdediger achter de eigen doelman werd gewerkt: 2-0. De eerste helft werd verder op een grimmige manier afgesloten met onder meer twee opstootjes en een hierop volgende gele kaart voor Tavsan aan Nijmeegse zijde.

Tweede helft

Met het inbrengen van onder andere buitenspeler Sontje Hansen zorgde trainer Rogier Meijer voor vers bloed aan het begin van het tweede bedrijf. De rappe aanvaller zorgde meermaals voor dreiging door diverse dribbels, maar echt concrete kansen kwamen hier niet uit. Een gemiste kopbal van Hansen, een mislukte poging van Pedro Marques en een misser van de officieus debuterende Roberto González Bayón, voetbalnaam Rober, zorgde ook niet voor het op slot gooien van het duel. Een binnengewerkte schuiver van Mattsson in minuut 70 zorgde daar wel voor: 3-0. De aanvaller hoefde de bal maar binnen te lopen door een goede bal breed van Hansen. Het slotakkoord kwam op naam van Marques. De aanvaller nam een pass van Proper goed aan, draaide vlug weg en schoot via de onderkant van de lat hard binnen: 4-0.

Blessures

Verder viel op dat de onvriendelijkheid zich in de tweede helft voortzette. De erg fysiek spelende Engelsen, die ondanks het spelen op het vijfde Engelse niveau wel full-profs zijn, schuwden dan ook niet om de duels stevig in te gaan en gingen onder andere hard door op Mattsson, Proper en Hansen. Allen kwamen er gelukkig zonder blessures vanaf. Dat was maar goed ook, gezien de selectie van Meijer wederom uitgedund aantrad voor het oefenduel. Naast de vorige week tegen RKC ook al ontbrekende Mees Hoedemakers was tegen Altrincham FC spits Koki Ogawa ook niet inzetbaar. De aanvaller was wel aandachtig toeschouwer bij het duel, maar had zichtbaar last van een blessure gezien zijn schuifelende manier van voortbewegen.

Wedstrijdverloop:

14′, 1-0 Proper
23′, 2-0 eigen doelpunt Altrincham FC
70′, 3-0 Mattsson
83′, 4-0 Marques

Opstelling NEC eerste helft: Roefs; Van Rooij, Verdonk, Nuytinck, Baas; Schöne, Proper, Mattsson; Tavsan, Marques, Larsen


Opstelling NEC tweede helft: Roefs; Van Rooij, Verdonk (75’ Maas), Nuytinck, Baas; Schöne (60′ Rossen), Mattsson, Proper; Tavsan (60’ González), Marques, Larsen (45’ Hansen)

Foto: Rob Koppers