NEC heeft vrijdag de goede reeks van de laatste week voortgezet op bezoek bij Helmond Sport. In een eenzijdige wedstrijd wonnen de Nijmegenaren met 0-7. De 5-3-2 opstelling van Rogier Meijer werkte wederom uitstekend. Het is de grootste uitzege ooit voor NEC, dat was eerder nog de 1-7 bij Telstar van vorig seizoen.

Rogier Meijer koos voor dezelfde elf als tegen Roda JC en FC Den Bosch tegen de nummer 11 uit de Keuken Kampioen Divisie, Helmond Sport. Met het succesvolle 5-3-2 systeem van de trainer nam NEC het op tegen het team van trainer Wil Boessen. Oud NEC’ers Guus Joppen en Lance Duijvestijn speelden geen minuut. Joppen bleef een ‘bankzitter’ en Duijvestijn was ziek.

Eerste helft

De eerste serieuze kans kwam van de Nijmegenaren. Na een dieptebal van Bruijn wist Tavsan Helmond-keeper Van Gassel niet te passeren. In de 15e minuut volgde een belangrijk moment toen Helmond Sport met tien man kwam te staan, door een overtreding van Dzepar op Tavsan. De overtreding was zwaar bestraft, maar Bruijn mocht op de rand van de zestien achter de bal gaan staan voor een vrije trap. Waar menig Nijmegenaar misschien had gedacht dat de bal in één keer er in zou gaan, gebeurde dit niet. De bal kwam via de lat terecht bij Van Eijden die de bal op het doel kon koppen. NEC kwam daarmee terecht op 0-1.

Het was wachten op 0-2. NEC nam de leiding en creëerde ook meerdere kansen om de score uit te breiden. De trekker werd uiteindelijk in de 29ste minuut overgehaald door Janga, die sinds lange tijd weer een keer op het scorebord te vinden was. Van Gassel had daarvoor nog een antwoord op een inzet van Tavsan. Het slotakkoord van de eerste helft kwam van Bruijn. Hij bracht de stand voor rust op 0-3, door de bal van een meter of twintig in de rechterkruising te schieten.


Tweede helft

Het doel in de tweede helft was duidelijk; niet verslappen en de drie punten mee terug nemen naar Nijmegen. Snel werd het duidelijk dat de zege niet in gevaar ging komen. Via een corner van Souffian El Karouani kopte Edgar Barreto binnen voor de 0-4 en zijn eerste NEC-goal sinds 2007. De 0-5 stond op naam van Tavsan, die na een individuele actie in de korte hoek Van Gassel verschalkte. Na vijf wissels van trainer Meijer vielen er nog twee goals. De Nijmegenaren hadden alles onder controle, alleen het doel van Van Gassel werd minder gezocht. Na een goede steekpass van invaller Okita, stiftte Bart van Rooij de bal rustig over Helmond-keeper Van Gassel heen. Het slotakkoord was aan Thibo Baeten, die uit de rebound voor 0-7 zorgde na een schot van Okita.

Wedstrijdverloop

’15, Rode kaart Orhan Dzepar
’16, 0-1 Rens van Eijden
’29, 0-2 Rangelo Janga
’40, 0-3 Jordy Bruijn
’54, 0-4 Edgar Barreto
’57, 0-5 Elayis Tavsan
’75, 0-6 Bart van Rooij
’87, 0-7 Thibo Baeten

Opstelling NEC: Mathijs Branderhorst; Bart van Rooij, Edgar Barreto, Rens van Eijden, Cas Odenthal, Souffian El Karouani (72′ Sellouf); Dirk Proper, Jordy Bruijn (65′ Van der Sluijs), Javier Vet (65′ Beekman); Elayis Tavsan (72′ Okita), Rangelo Janga (65′ Baeten).

Opstelling Helmond Sport: Stijn van Gassel; Boyd Reith, Orhan Dzepar, Alec van Hoorenbeeck, Daan van de Sluys; Gaetan Bosiers (65′ Van der Vorst), Maxime de Bie, Sander Vereijken; Arno Keilegom (65′ Bastiaans), Karim Loukili (46′ Thomassen), Jelle Goselink.

Foto: Orange Pictures