Leeg stadion, doordeweekse speelronde en een enorme vrieskou. Het zijn niet de ingrediënten voor een lekkere voetbalavond, maar NEC won wel. De ploeg van trainer Rogier Meijer stijgt naar de negende plek en gaat met een goed gevoel de winterstop in.

Echt scherp oogde NEC niet in de beginfase van de wedstrijd. In een tijdsbestek van nog geen twee minuten leverde de defensie van NEC de bal twee keer voor het doel in bij Willem II. Tilburgs geklungel voorkwam een vroege achterstand. Het was daarom ook geen verassing dat de eerste kans voor de thuisploeg was. NEC leek na 10 minuten eindelijk wakker en begon beter te voetballen. Jordy Bruijn kreeg van dichtbij een kopkans, maar die kopte hij recht in de handen van Timon Wellenreuther.

Het was slordig aan beide kanten en kansen waren er amper, totdat Magnus Mattsson opeens een versnelling inzette in de 38e minuut. Jordy Bruijn gaf een slim steekballetje en Mattsson schoot de bal beheerst in de korte hoek. NEC op 0-1! Willem II probeerde kort na de goal nog wat aan te dringen en gooide zelfs wat schwalbes in het Nijmeegse strafschopgebied in de strijd. Scheidsrechter Danny Makkelie vond de schwalbes geen kaart waard, maar de theatrale schreeuw van Pol Llonch was in Den Bosch nog te horen.

NEC onzuiver in de counter
De afgelopen twee wedstrijden was de tweede helft de mindere helft van de Nijmegenaren. NEC ging toen met een 0-2 stand de rust in dus veel reden tot paniek was er toen niet. Ook nu begon NEC niet best met wat slordige ballen over en weer. Het geluk van NEC is dat Willem II ook niks klaar speelde. De thuis ploeg speelde wel erg optimistisch en liet achterin heel veel ruimte. NEC probeerde een paar keer op te stomen met bijvoorbeeld Ivan Marquez die zo’n 30 meter aflegde, maar echt gevaarlijk werden de Nijmegenaren niet. NEC bleef slordig in de passing en algemeen directeur Wilco van Schaik, die natuurlijk aanwezig was, kon zichzelf zo nu en dan niet van een kreet weerhouden.

Nadat de defensie van Willem II de bal zomaar inleverde bij Dirk Proper werd het gevaarlijk. Proper baande zich een weg langs de verdedigers, maar schoot tegen de doelman op. In de rebound kon Bruijn de bal ook niet tegen het net krijgen. Trainer Rogier Meijer toverde er nog een ‘verrassende’ wissel uit, Jordy Bruijn eruit en Javier Vet erin. Weer is de tweede helft geen goede helft voor NEC. De Nijmegenaren kwamen niet van de eigen goal af en lieten Willem II voetballen, voor zover ze dat konden.

Resultaat
Willem II zag vlak voor tijd nog rood. Verdediger Ulrik Jenssen werd er uitgelopen door Elayis Tavsan die 1 op 1 kon met de keeper. Jenssen trok aan de noodrem en trok de aanvaller naar beneden. Scheidsrechter Makkelie kon niets anders dan rood geven. NEC had dus in de slotfase een mannetje meer. De bezoekers hadden het zichzelf makkelijker kunnen maken met wat counters, maar Tavsan en Schone waren slordig. Groots was het allemaal niet, maar de drie punten zijn binnen en daar gaat het allemaal om. Fijne feestdagen NEC’ers!

Wedstrijdverloop:
38′ Magnus Mattsson (0-1)
87′ Rood Jensen

Opstelling Willem II: Wellenreuther; Owusu, Roemeratoe (83′ Yeboah), Jenssen, Köhn; Sadikki (71′ Wriedt), Meerveld (83′ Köhlert) , Llonch (71’Saglam); Nunnely, Kabangu (71′ Kampetsis), Svensson

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Odenthal, Marquez, Guth, Verdonk; Bruijn (75′ Vet), Schöne, Proper; Tavsan, Mattsson (83′ Duelund)

Foto’s: Orange pictures