Waar technisch directeur Ted van Leeuwen stilletjes geniet van de uitmuntende prestaties op het veld, is er voor algemeen directeur Wilco van Schaik werk aan de winkel. Voetbal International zette de financiële situatie van alle 18 eredivisie-clubs op een rijtje en daarin scoort NEC dramatisch.

Het weekblad rekende in eerste instantie verkeerd en kende NEC nog zes punten toe volgens het financieel ratingsysteem van de KNVB. Van Schaik rekende echter anders en kende zijn club slechts vier punten toe. Ter vergelijking: Go Ahead Eagles, de beste van de Eredivisie, heeft 37 punten. Ajax heeft er 35 en nummer zestien, PEC Zwolle, heeft 14 punten. Alleen Fortuna Sittard scoort slechter dan de Nijmegenaren met slechts 2 punten.

In de Voetbal International van woensdag 24 november worden alle eredivisieclubs onder de loep genomen.

VI geloofde niet dat Van Schaik zelfs dit halve glas nog vol kon praten, maar de directeur slaagde wederom met vlag en wimpel. “We hebben de transferrechten teruggekocht van de investeerders, wat een ramp op het resultaat gaf. Maar voor de toekomst is het top, want nu hebben we weer honderd procent van de transferrechten in eigen hand. Na twintig jaar is NEC weer zelfstandig in plaats van afhankelijk.”

Dat maakt dan ook dat deze cijfers wat vertekenend werken. Op lange termijn ziet de toekomst er dan ook rooskleuriger uit dan afgelopen jaren. Soms moet je een stap terug doen, om er in de toekomst meer vooruit te zetten, lijkt hier dan ook van toepassing. Nieuwe maatregelen rondom het coronavirus en alle sores rondom het stadion maken de situatie voorlopig niet makkelijker.

Foto: Rob Koppers