NEC is het voetbalseizoen 2021 belabberd begonnen. Telstar strafte in de eerste helft meerdere fouten van de NEC-defensie genadeloos af. Daarna had NEC de haast onmogelijke taak om een 3-0 achterstand goed te maken. Ook met een riante voorsprong had Telstar geen probleem de Nijmeegse te verdediging te splijten. Het werd in Velsen-Zuid 5-2.

Ten opzichte van de laatste verloren wedstrijd tegen TOP Oss had trainer Rogier Meijer twee wijzigingen aangebracht. Hij nam afscheid van de 4-3-3 en stelde NEC weer op in de bekende 4-4-2-opstelling. Dat betekende dat Edgar Barreto zijn basisplaats moest overgeven aan Ayman Sellouf. Verder kreeg Kevin Bukusu centraal achterin de voorkeur boven de door SC Heerenveen begeerde Syb van Ottele.

NEC begon aanvallend aan de wedstrijd. Elayis Tavsan zorgde na vijf minuten voor het eerste gevaar, maar zijn geplaatste poging was te slap om Jasper Schendelaar te passeren. Toch had het daar bijzonder weinig aan toen in de tiende minuut Norbert Alblas verschrikkelijk in de fout ging. Hij wilde de bal inspelen op Kevin Bukusu maar raakte de bal met zijn andere been, waardoor hij Gyliano van Velzen in niet te missen positie aanspeelde. Dus moest NEC al heel snel in de achtervolging.

NEC leek door de onverwachte tegentreffer van slag, want wist in de eerste helft geen enkele keer meer op doel te schieten. Sterker nog, het kwam zelfs op een 2-0 achterstand. Alblas kon een afstandsschot van Daniel Adshead niet voldoende keren en stond zo toe hoe Van Velzen, hoewel hij in buitenspelpositie stond, hem voor de tweede keer kon passeren. Toch was de gifbeker nog niet leeg, want Bukusu was niet op tijd om Glynor Plet te kunnen tegenhouden de 3-0 binnen te koppen.

Meijer greep in en begon de tweede helft met drie nieuwe spelers. Matthias de Wolf, Dirk Proper en Terell Ondaan moesten de ploeg nieuw inleven inblazen, terwijl Kevin Bukusu, Javier Vet en Ayman Sellouf achterbleven in de kleedkamer. Daardoor stond NEC met een soort geïmproviseerde 3-5-2 op het veld. NEC leek wat meer energie in zich te hebben na de wissels en kwam via Ondaan na een kwartier op 3-1. Door de aanvallende wissels bleef NEC echter kwetsbaar in de tegenaanval en uiterst onzeker achterin.

Een kwartier voor tijd maakte Telstar aan de minieme comeback-aspiraties van NEC een einde. Rashaan Fernandes glipte gemakkelijk langs Souffian El Karouani, die op het punt stond om gewisseld te worden in verband met een blessure. Zijn voorzet kwam aan bij Welat Cagro en hij schoot via de benen van Sebastian Soto de bal langs Alblas. Met drie man achterin werd NEC voorlopig kansloos overlopen. Binnen de minuut werd er opnieuw gescoord. Glynor Plet kon met zeeën van ruimte de 5-1 maken. De schitterende goal van Elayis Tavsan kon daar heel weinig mee aan veranderen.

Door de nederlaag kan NEC de ideeën om aan te haken bij de topvier voorlopig even in de ijskast leggen. De achterstand op nummers 3 en 4, NAC Breda en De Graafschap, betreft nu vier punten. FC Volendam kan bij een overwinning op MVV vanavond bovendien de vijfde plek van NEC overnemen.

Scoreverloop:
11′ Gyliano van Velzen 1-0
40′ Gyliano van Velzen 2-0
43′ Glynor Plet (Yaël Liesdek) 3-0
60′ Terell Ondaan (Elayis Tavsan) 3-1
75′ Sebastian Soto (Welat Cagro) 4-1
78′ Glynor Plet (Cas Dijkstra) 5-1
81′ Elayis Tavsan (Terell Ondaan) 5-2

Gele kaarten: Najah, Liesdek, Cagro (Telstar)

Scheidsrechter: Clay Ruperti

Opstelling Telstar: Jasper Schendelaar; Rashaan Fernandes, Ilias Bronkhorst, Benaissa Benamar, Redouan El Yaakoubi (82′ Anthony Berenstein), Yaël Liesdek (82′ Roscello Vlijter); Daniel Adshead (66′ Cas Dijkstra), Welat Cagro, Anass Najah; Glynor Plet, Gyliano van Velzen (66′ Sebastian Soto).

Opstelling NEC: Norbert Alblas; Bart van Rooij, Rens van Eijden, Kevin Bukusu (46′ Dirk Proper), Souffian El Karouani (75′ Gabriel Culhaci); Elayis Tavsan, Jordy Bruijn, Javier Vet (46′ Mathias de Wolf), Ayman Sellouf (46′ Terell Ondaan); Jonathan Okita, Rangelo Janga.