Sinds deze week zijn de prijzen in De Goffert verhoogd en dat heeft NEC geweten ook. Op sociale media kreeg de club de volle laag na de prijsstijging. De SV kwam al met een reactie op de plotselinge verhoging. Nu heeft NEC zelf een uitleg gegeven over de situatie. Horecapartner YveY komt daarin niet goed naar voren.

“NEC werd in december, evenals haar supporters deze week, verrast door deze prijsstijging. De club is vervolgens in gesprek gegaan met YveY en heeft uitleg gevraagd over deze nieuwe prijzen. De uitleg van YveY voor de prijsstijging is plausibel. Want of we willen of niet, de laatste jaren wordt het leven alleen maar duurder. Ook wij als organisatie hebben te maken met vaste leveranciers en partners die per 1 januari 2024 hun prijs hebben verhoogd als gevolg van de ontwikkelingen in de wereld. Het overkomt ons op alle gebieden”, zo stelt de club.

“YveY heeft te maken met een suikertaks die wordt opgelegd (van € 0,09 per liter naar € 0,26 cent per liter), stijgende bierprijzen en de schaarste van personeel waardoor prijzen stijgen. We hebben navraag gedaan bij grote eventorganisatoren in Nijmegen en Nederland. De gemiddelde prijs blijkt hoger te liggen dan in ons stadion en dat is naar onze mening een eerlijke vergelijking. Ook andere clubs en stadions hebben te maken met prijsstijgingen. Vergeleken met collega-clubs zit NEC aan de positieve kant.”

Nieuwe bekers

Verder komen de drankjes vanaf de wedstrijd tegen FC Twente ook in nieuwe bekers. Deze zijn herbruikbaar en kosten, bij de eerste aankoop, twee euro. Supporters kunnen de beker later inleveren voor een muntje, die de volgende keer weer ingewisseld kan worden voor een nieuwe beker. Ook hierdoor stijgt de prijs, zo schrijft NEC. “Dan de discussie over de herbruikbare bekers. Dit komt voort uit nieuwe reglementen. Die schrijven voor dat het per 1 januari 2024 verplicht is om een circulair systeem te hanteren waarbij bekers en verpakkingen retour komen voor hergebruik óf voor hoogwaardige recycling. Deze zorgen voor een duurdere aankoop, maar aangezien het om statiegeld gaat kun je dit geld terugkrijgen. De club en YveY zijn benieuwd naar de ervaringen van supporters en relaties met dit circulaire systeem. Dit is nieuw en zal dus niet direct perfect verlopen.”

“We snappen de emotie en onvrede over de prijsverhoging, maar dan vooral over de manier waarop dit in de communicatie is gegaan. De communicatie omtrent de prijsverhoging was een slechte zaak en NEC verwijt YveY dat het hierin nalatig is geweest richting de club en haar achterban. NEC en YveY steken hand in eigen boezem voor het proces, maar vertrouwen erop ook deze horde samen met onze achterban te kunnen nemen. Daarom rekenen we erop dat we met z’n allen verder gaan met de unieke beleving in ons Goffertstadion, met het bijpassende hapje en drankje.”

Reactie SV

De supportersvereniging van NEC sprak zich eerder al uit over de plotselinge prijsstijging in De Goffert. Ook zij spreken van een gebrek aan communicatie. “SV NEC is onaangenaam verrast over de verhoging van de drankprijzen in het Goffertstadion, Eendracht en de Schup. Het afgelopen jaar is de bierprijs verhoogd van 4,20 euro naar 4,80 euro. Als SV NEC zijn wij daar totaal niet over geïnformeerd en kunnen wij alleen achteraf reageren op deze verandering. Wij vinden de prijsstijgingen buitenproportioneel. Een bezoek aan NEC, inclusief de drank, moet voor iedereen in het stadion betaalbaar blijven.”

Foto: Rob Koppers