NEC is na een ware thriller in de kwartfinales van het bekertoernooi door Ajax uitgeschakeld: 3-2. De Nijmegenaren, die lange tijd met tien man speelden na rood voor Heubach, verloren na een zinderende verlenging.
Dat de tien NEC’ers er een verlenging uitsleepten was al alleszins een verrassing. Ajax kreeg in de tweede helft na de rode kaart van NEC-verdediger Jeroen Heubach met een 1-0 voorsprong namelijk een paar goede kansen om de wedstrijd te beslissen. De slordige spelende Amsterdammers verzuimden af te ronden. Of Babos was weer eens een sta-in-de-weg.
Amper een kwartier na de hervatting leek het bekerduel voortijdig beslist. Heubach kreeg toen zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Richard Liesveld, voor hands. Die kaart kwam nogal lullig over. Al helemaal omdat Heubach tien minuten eerder zijn eerste kaart kreeg omdat de NEC-back volgens scheidsrechter Liesveld een vrije trap te vroeg had genomen.
Na het wegzenden van Heubach dacht Ajax de wedstrijd tegen tien man eenvoudig uit te kunnen spelen, met de 1-0 van Demy de Zeeuw (43e minuut) al op zak. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd sloeg NEC met een uitstekende tegenaanval brutaal toe. Invaller Mitchell Burgzorg had een ragfijne voorzet op Björn Vleminckx, die met een snoekduik raak kopte: 1-1.

Meteen in de eerste minuten van de verlenging was het weer raak. Opnieuw met een invaller in de hoofdrol. Rens van Eijden, in het veld gekomen voor Arek Radomski, kopte raak uit een vrije trap van Jeffrey Sarpong.
In de slotfase van de verlenging ging het alsnog helemaal mis voor NEC. Eerst kopte Toby Alderweireld in de 112e minuut de 2-2 binnen. Krap twee minuten volgde de genadeklap. Eerste kreeg Jeffrey Sarpong zijn tweede gele kaart en moest ook hij inrukken. Uit de bijbehorende vrije trap kon de geheel vrij staande Siem de Jong 3-2 binnenkoppen.
Zie hier de foto’s van Rob Koppers.
Tekst: De Gelderlander