Komende week staan er al gesprekken gepland met kandidaten voor de opvolging van Ted van Leeuwen. Dat zegt Raad van Commissarissen-voorzitter Ron van Oijen tegenover deze website. Een belangrijke taak voor de nieuwe technisch directeur is het openbreken van contracten en er moet weer geld worden verdiend aan spelers met uitgaande transfers. 

Van Leeuwen gaf de club in april dit jaar al te kennen te willen vertrekken. “We wisten dat Ted alleen voor de korte termijn kwam. Dat was de afspraak die we maakten bij zijn komst. Maar dat hij zo snel wilde stoppen, zagen wij niet aankomen.” De RvC, die eerder voornemens was pas eind dit jaar met Van Leeuwen te gaan evalueren, vroeg de 69-jarige Gelderlander om NEC door de transferzomer te tillen. “Omdat we weten dat het aanstellen van een nieuwe technisch directeur veel tijd kost.”

Dat Van Leeuwen er niet met volle overgave voor zou gaan, was Van Oijen niet bang voor. “Bovendien werkt Ted niet alleen. Alles wat hij doet moet worden verantwoord met scoutingsrapporten. Bovendien hebben we een enorme slag geslagen in alle randvoorwaarden. Kijk naar de velden, kleedkamers, etc.” Het lange tijd uitblijven van een spits en ook de problematiek vorig seizoen rond die positie zijn de enige minpunten van afgelopen transferperiodes.

Lees ook: Hoe Ted van Leeuwen nooit onomstreden werd in Nijmegen

Wat zorgen baart bij fans, is het uitblijven van contractverlengingen van Marquez, Van Rooij en Proper. Het drietal is erg geliefd bij de achterban, maar ziet hun verbintenis komende zomer aflopen. Van Oijen benadrukt dat de club hier hoge prioriteit aan zal geven. “En dat is meteen een belangrijke taak voor de opvolger van Ted.” Dat het dan al te laat zou zijn, is de club niet bang voor. “Spelers spelen nu ook graag voor NEC. Zij voelen de liefde ook. Spelen elke week. We zijn niet meer in de positie dat wij spelers moeten overtuigen. Met deze achterban, randvoorwaarden etc. is de aantrekkingskracht enorm omhoog gegaan.”

Dat geldt ook voor technisch directeuren. “Mijn mailbox is sinds gisteravond ontploft. Veel mensen solliciteren pro-actief naar de functie van technisch directeur.” Maar ingaan op deze sollicitaties, dat zal Van Oijen niet snel doen. “We hebben ons de afgelopen maanden al voorbereid op dit moment. Een lange lijst met namen is teruggebracht naar een shortlist met drie topkandidaten. Deze week zijn zij gepolst, komende week staan de eerste gesprekken al op de planning.”

Van Leeuwen maakte in zijn drie transferperiodes geen enkele uitgaande transfer die geld in de la bracht. Het is een punt dat ook hoog op de agenda staat bij de gesprekken met nieuwe kandidaten. “We hebben afgelopen jaar Rodrigo Guth opgeleid voor een Eredivisie-concurrent. Dat willen we niet veel vaker meemaken. We willen minder huren en dat is deze zomer al beter gelukt. Dat we geen uitgaande transfers hebben gemaakt, is ook deels pech. Door de onverwachte promotie was er weinig tijd vorig jaar. Deze zomer waren we weliswaar rond met clubs”, doelt Van Oijen op Besiktas en Olympiakos in het geval van Elayis Tavsan, “maar hield de speler de boot af. Je hebt altijd meerdere partijen nodig.”

Foto: Rob Koppers