NEC heeft vrijdagavond in het steenkoude Waalwijk de drie punten eindelijk weer eens mee naar Nijmegen kunnen nemen. Arnaut Groeneveld leverde twee afgemeten corners af waardoor Frank Sturing en Anass Achahbar de eindstand op 0-2 bepaalden.

"Iedereen maakt van de uitwedstrijden natuurlijk een ding", doelde trainer Pepijn Lijnders op het feit dat alle wedstrijden op vreemde bodem verloren gingen. "Het is tijd om dat om te keren", was de doelstelling, gesteld door Lijnders, voorafgaand aan het duel met de Waalwijkers. Hij achtte de kans groter om daarin te slagen met Anass Achahbar in de spits, wat ten koste ging van Sven Braken. Daarnaast nam Steeven Langil de plek van de geblesseerde Mohamed Rayhi in.

Bij de thuisploeg ontbrak Lowie van Zundert, eigendom van NEC, vanwege een liesblessure. Beide ploegen openden niet sterk. Het hoogtepunt van geel-blauwe kant kwam van Meulensteen, die Delle probeerde te verschalken met een stift vanaf een meter of 30, maar de Franse goalie was attent. Daarentegen kregen de Nijmegenaren een enorme kans. Groeneveld ging makkelijk voorbij R. Ndefe, die vervolgens aan de noodrem trok en de vleugelspeler naar de grond trok. Arbiter Van de Graaf kon niets anders dan naar de stip wijzen. Langil nam plaats achter de bal maar vergat de bal ook tegen de touwen te schieten: doelman Vaessen kon makkelijk keren.

Toch werd NEC na de strafschop sterker. Groeneveld leek zijn oude vorm weer te pakken te hebben en was levensgevaarlijk. Helaas had Vaessen twee maal een goede redding in huis en begrepen zijn medespelers hem niet altijd even goed. Waar ze hem wel begrepen, stond het vizier niet op scherp. Beste man aan Nijmeegse zijde Mart Dijkstra en Anass Achahbar mikten voorlangs, de Nijmegenaren vergaten zichzelf nog voor rust te belonen.

Ook na de rust maakte NEC het spel, maar werd door het agressieve verdedigen van RKC niet gevaarlijk. Met een klein uur op de klok werd R. Ndefe er afgestuurd. Hij kreeg zijn tweede gele kaart, geheel terecht, voor een trap aan het adres van Groeneveld. Diezelfde Groeneveld bracht niet veel later Frank Sturing in stelling om de score te openen: de centrumverdediger, die deze week zijn contract verlengde tot 2020, werkte de bal uit een hoekschop met de voet tegen de touwen, 0-1! Het was zijn eerste doelpunt in dienst van NEC.

Foto: Rob Koppers