NEC is druk bezig met de zoektocht naar een nieuwe trainer. Het vinden van de ideale opvolger van Jack de Gier is echter niet eenvoudig en gaat niet over een nacht ijs. Inmiddels sprak algemeen directeur Wilco van Schaik samen met zijn technische mensen al met vijf kandidaten.

“We voeren gesprekken van ongeveer vier uur per trainer”, geeft Van Schaik aan. “Die zijn minuscuul voorbereid en gaan over van alles. Natuurlijk op de eerste plaats over het sportieve, over de mens achter de trainer, maar ook over randvoorwaarden. Wat is de voetbalvisie van een trainer, wat is zijn visie op voeding, fysiek, trainingsmethoden en trainingsintensiteit en de manier hoe je een topsportcultuur creëert, hetgeen waar we hier naartoe willen werken? Daarnaast haal ik informatie over de trainers uit mijn netwerk en bel ik met spelers en directeuren die met deze trainers hebben gewerkt. Uit dat alles krijg je een compleet beeld van een trainer.”

De naam van Erik ten Hag valt uiteraard ook als het over Van Schaik en de zoektocht naar een trainer gaat. De bovengenoemde methode is dezelfde die Van Schaik gebruikte toen hij de huidige trainer van Ajax naar FC Utrecht haalde. Nu de algemeen directeur van NEC ook op technisch vlak de eindverantwoordelijkheid heeft, neemt Van Schaik het voortouw in deze zoektocht vanuit zijn  verantwoordelijkheid die hij nu moet nemen. “Ik sprak Erik laatst nog. Hij heeft de lat erg hoog gelegd voor me, want ik neem niet zomaar meer genoegen met een trainer. Het is een moeilijke zoektocht. Met elkaar hebben wij bij NEC in een opgesteld profiel wel enkele eisen gesteld aan een nieuwe trainer. Net zoals een trainer die ook bij ons neerlegt, het komt in die gesprekken niet van één kant.”

Selectie
Wat betreft de selectie is de eerste stap al gezet. Vorige week woensdag werd Mattijs Branderhorst gepresenteerd. Verder is er voorlopig niet zo veel mogelijk gezien de financiële situatie van de club. Van Schaik overlegt nog met alle geledingen binnen de club over de te varen koers en of aandeelhouders en investeerders daar geld in willen steken. “Daarom kan ik nu niet in een klap zes spelers en een trainer aantrekken. Ik neem op dit moment niet te veel risico, daarnaast denken we dat de huidige selectie beter kan presenteren dan het heeft gedaan.”

De komst van Branderhorst staat daar los van, aangezien NEC tevreden was over de doelman en ook echt behoefte had aan een extra keeper. Verder lijken de Nijmegenaren vooral te moeten reageren in het geval dat er een speler vertrekt. Jonathan Okita en Sven Braken zouden NEC bijvoorbeeld een transfersom kunnen opleveren. “We willen toewerken naar een kleinere selectie dan vorig seizoen waarin de jeugd meer wordt ingepast.”

Voorlopig lijkt er geen technisch verantwoordelijke op komst die de taken van Van Schaik overneemt. Ook dat heeft deels met het financiële plaatje te maken. Van Schaik maakt zich er geen zorgen om dat er geen aparte technisch manager/directeur is. “Veel clubs in de Eerste Divisie werken op deze manier. We zijn de winterwindow ook doorgekomen op deze manier. Ik doe het samen met hoofd scouting Nick Kersten en technisch commissaris Leen Looijen.”

“Daarnaast hebben wij alle drie een groot netwerk dat we gebruiken. Momenteel kunnen we niet zoveel dus kunnen we ons concentreren op die paar kansen als we die moeten  grijpen. Deze zomer putten we uit hetzelfde netwerk als in de winter. Ik heb daarnaast inmiddels ook wat jaren ervaring in dit wereldje en kan putten uit een groot netwerk. Maar ik doe dit tijdelijk omdat het mij gevraagd is en de club momenteel geen geld kan vrij maken voor een full time manager. Ik heb totaal geen ambitie dit te blijven continueren of om technisch directeur te worden, laat dat duidelijk zijn.”

Foto: Rob Koppers

In de Jarda Podcast bespraken we eerder al de vele opties voor de trainerspost bij NEC. Beluister de podcast hieronder.