NEC kan zich opmaken voor de nacompetitie in de Jupiler League. De Nijmegenaren speelden zaterdag op de laatste speeldag met 3-3 gelijk bij FC Dordrecht en zagen Fortuna Sittard de directe promotie grijpen. De Limburgers wonnen van Jong PSV. Jong Ajax pakte de titel in de Eerste Divisie.

In Dordrecht telde alleen de winst. NEC moest in de laatste speelronde van de Jupiler League hopen op een slippertje van Fortuna Sittard om directe promotie af te dwingen, maar al na zes minuten werd het doemscenario voor NEC werkelijkheid. Andreias Calcan schoot ‘Dordt’ bij hun eerste kans op voorsprong: 1-0. Hoewel Ole Romeny het centrale verdedigingsduo van Dordrecht dol speelde, kwam de ploeg uit Nijmegen moeilijk tot grote kansen.

De 17-jarige basisdebutant zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat Julius Bliek al na een half uur met rood moest vertrekken. Dat gaf hoop. Romeny leek, op een voorzet van Heinloth, ook direct zijn eerste doelpunt te maken voor de Nijmegenaren, maar de Duitse rechtsback was al afgevlagd voor buitenspel. Kort voor het einde van de eerste helft was het Mahmudov die de marge verdubbelde in het voordeel van de thuisploeg. De defensie van NEC zag er niet goed uit.

Terwijl de moed bij de meegereisde Nijmeegse supporters al diep in de schoenen was gezakt, gaf Achahbar eindelijk een signaal van strijdlust af. Hij handelde pijlsnel toen hij de bal ontving, waardoor zijn inzet laag in de onderhoek belandde. Nog geen minuut later deed hij exact, maar dan ook echt exact hetzelfde. Met de linkervoet schoot hij de bal laag in de hoek: de stand was weer gelijk getrokken.

Er was eindelijk weer inzet te zien bij NEC. Zo makkelijk als de goals in de eerste helft werden weggeven, zo simpel werd de stand na de pauze weer omgebogen; dat duurde slechts een kwartier. Nadat Romeny de hoekschop van Groeneveld had doorgekopt, was het voor Golla een koud kunstje. Met een zweefkopbal vond hij het net (2-3), waarna de Nijmegenaren het feestje kort vierden. Mocht Fortuna punten verspelen, volstonden meer doelpunten voor NEC.

Hoewel de Nijmegenaren naarstig naar meer treffers op zoek gingen, bleven die uit. Invaller een stormram Ted van de Pavert kwam het dichtstbij, maar zijn inzet ging voorlangs. Aan de andere kant maakte Calcan in de slotfase alsnog de gelijkmaker, waardoor NEC directe promotie al helemaal kon vergeten.

NEC gaat op 10 mei op bezoek bij FC Emmen in de tweede ronde van de play-offs. Op 13 mei is de return in De Goffert.