Op een natte avond in het Goffertstadion heeft NEC zich na verlenging verzekerd voor de kwartfinale van de KNVB-beker door Fortuna Sittard uit te schakelen: 3-2. In een wedstrijd die vanaf de tweede helft beide kanten op kon, waren Jordy Bruijn en Thomas Beekman belangrijk voor NEC in de verlenging. Beide waren verantwoordelijk voor een doelpunt, waar Rangelo Janga in de tweede helft de stand op gelijke hoogte bracht. Het is voor NEC voor het eerst sinds 2014 dat het zich weer eens plaatst voor de kwartfinale van het bekertoernooi.

Trainer Rogier Meijer trad aan met drie wisselingen in de basisopstelling ten opzichte van de wedstrijd tegen SC Cambuur, afgelopen weekend. Mattijs Branderhorst, Mathias de Wolf en Rangelo Janga startten aan de wedstrijd wat ten koste ging van Norbert Alblas, Jonathan Okita en Terell Ondaan. Voor doelman Branderhorst was het zijn eerste officiële wedstrijd dit seizoen, voor De Wolf betekende het zijn basisdebuut. Bij Fortuna Sittard begon Zian Flemming, die vorig seizoen op huurbasis voor NEC speelde, op de bank.

In het eerste halfuur waren het vooral de gasten uit Sittard die het initiatief hadden. Zonder zelf de kansen te creëren, had het meer balbezit en wist het NEC goed onder druk te zetten. Aan de andere kant konden de Nijmegenaren nauwelijks een vuist maken en moest het zich beperken tot verdedigen, zonder dat het echter in grote moeilijkheden kwam. De grootste kans van de eerste helft was aan de zijde van Sittard, vijf minuten voor rust. Samuel Moutoussamy kreeg de bal prompt voor zijn voeten na een scherpe voorzet aan de rechterkant, maar zijn inzet verdween naast de goal van Branderhorst.

Het spelbeeld in het eerste kwartier van de tweede helft was niet veel anders vergeleken met de eerste helft. De Limburgers bleven aandringen en NEC was aanvallend onmachtig. Na het inbrengen van aanvallers Flemming en Seuntjens duurde het niet lang of de voorsprong was daar voor de Eredivisionist. Het was nota bene één van die invallers die de score opende. Na een eerste inzet die gekeerd werd door Branderhorst, was het Zian Flemming die een kwartier na rust de 0-1 op het scorebord zette. Het duurde echter niet lang of de stand werd al weer gelijkgetrokken; Rangelo Janga zette nog geen vijf minuten later de stand op 1-1.

Na de goal leefde NEC een beetje op en begon het wat meer onder de druk van Fortuna uit te komen en drong het steeds meer aan. Tot kansen kwam het niet, maar NEC wist zich steeds vaker op de helft van de gasten te vechten. Fortuna bleef op hun beurt ook weer aandringen, maar slaagde er niet in gevaarlijk te worden. Ook na wat wissels aan beide kanten slaagden beide teams er niet om het elkaar lastig te maken wat betekende dat er verlengd zou worden.

Verlenging
De verlenging was nog geen twee minuten oud of NEC kwam bijna op voorsprong. Doelman Koselev schoot een bal hard tegen Janga aan die zijn ‘kans’ naast het doel van de doelman zag rollen.
Jordy Bruijn schoot NEC na zeven minuten in de verlenging dan toch op voorsprong. Nadat Cas Odenthal in het zestienmetergebied onderuit getrokken werd door een Limburgse verdediger, wees scheidsrechter Blom resoluut naar de stip. Jordy Bruijn ging er aan staan en faalde niet. Janga leek niet veel later de wedstrijd in het slot te gooien, maar zijn kopbal, na een voorzet van El Karouani, vloog naast het doel van keeper Koselev. Thomas Beekman deed in de 112de minuut wat Janga kort er voor naliet; scoren. Hoewel Janga met een kopbal wederom dichtbij was, was het invaller Beekman die de rebound binnentikte en de stand op 3-1 zette.
Nauwelijks bekomen van de 3-1 was het Zian Flemming die voor de tweede maal vanavond trefzeker was nadat zijn inzet achter doelman Branderhorst tegen de touwen rolde.

In het laatste deel van de wedstrijd kreeg NEC erg veel ruimte voorin om te voetballen van Fortuna, wat collectief op zoek was naar de gelijkmaker. Janga was voor NEC dicht bij een doelpunt, Seuntjens was aan de andere kant bijna trefzeker. Fortuna Sittard dacht in de slotminuut nog recht te hebben op een strafschop na een vermeende handsbal, maar arbiter Blom wilde er niks van weten. Na één minuut blessuretijd floot Blom dan eindelijk af en plaatst NEC zich voor het eerst sinds zeven jaar weer eens voor de kwartfinale voor het bekertoernooi. De tegenstander is nog niet bekend, maar zeker is wel dat NEC weer een thuiswedstrijd zal afwerken.

Wedstrijdverloop
’61 – doelpunt Zian Flemming, 0-1
’64 – doelpunt Rangelo Janga, 1-1
’97 – doelpunt Jordy Bruijn, 2-1
‘102 – doelpunt Thomas Beekman, 3-1
‘104 – doelpunt Zian Flemming, 3-2

Opstelling NEC Nijmegen
Matthijs Branderhorst; Bart van Rooij, Cas Odenthal, Rens van Eijden, Souffian El Karouani; Jordy Bruijn (Kevin Bukusu, ‘115), Javier Vet, Dirk Proper, (Edgar Barreto, ’73) Mathias de Wolf (Jonathan Okita, ’57), Elayis Tavsan (Thomas Beekman, ’57), Rangelo Janga (Anton Fase, ‘118)

Opstelling Fortuna Sittard
Alexei Koselev, Martin Yves Angha, Roel Janssen, Jorrit Smeets (Mickaël Sylvain Tirpan, ’84), Lisandro Varela Semedo (Mats Seuntjens, ’57), Sebastian Polter, Emil Hansson (Arian Kastrati, ‘100), Tesfaldet Tekie, Ben Rienstra (George Cox, ’49), Samuel Moutoussamy, (Zian Flemming, ’57) Lazaros Rota

Foto’s: Rob Koppers